ZO074 – Foglalkozása: Tengeritehénfejő

Manatees Seaworld Orlando Underwater  - FF16 / Pixabay

ZO074 – Foglalkozása: Tengeritehénfejő Zártosztály Podcast

Adásunkban kidolgozzuk a hosszú járatú önellátó teherszállító-hajók újkori, minden eddiginél zöldebb koncepcióját.

A Zártosztály podcast 74. adása

Behunyjuk szemünket, ringatózunk a tenger lágy hullámain, miközben mélyen beszívjuk a gumiszoba falának penetráns kínai-gumipapucs szagát.

Elképzeljük magunkat, ahogy egy óceán partján szaglásszuk egy vadonatúj Volvo XC40 Recharge újautó-illatát. Helyzetünk alkalmas arra, hogy pontosan azt éljük meg, amit azok a tulajdonosok, akiknek már kirakodták a hajóból a hónapokkal azelőtt megrendelt új szériát, de beülni csak annyira tudnak, mint mi. Innen a virtuális stúdióból. Newarkban már több hete vesztegelnek új Volvok a kikötőben, de nem a vám, hanem szoftverhiba miatt. Mivel a távfrissítési szoftver nem készült el, annak orvoslására távoli frissítéssel nem igazán van mód, így átmenetileg várakozni kell, amíg egy betanított szoftvermunkás mindbe bedugja a frissítéshez szükséges USB drive-ot. Feltéve, hogy elkészül az új szoftver. Addig viszont nem mennek sehova.

De legalább nem robbannak fel, mint a General Motors és Hyundai bizonyos modelljei. A Volvo nem akarja égetni magát, a C40 Recharge modelljei már teljesen kiiktatják a robbanómotorokat. Fura marketing fogás, hogy a korábban felfújt X (cross) szériaként készített SUV-okhoz képest a sima C szériát már úgy hirdetik, csökkentett méretű SUV-okat. Szerencsére a Ford, Volkswagen, Land Rover bejelentéseit követve, 2030-ra a Volvo is már csak elektromos autókat akar forgalmazni.

Szép zöld világ!
Összességében viszont az összes közlekedési eszköz közül még mindig a tengerhajózás az egyik legszennyezőbb. Ennek a megreformálására a Maersk is meghirdette zöldítő programját. Nem, nem festik át a konténereket. Elindult a szennyezés visszafogásának rögös, de népszerű útján. Szerencsére nekünk erre is van megoldásunk!

Többféle megújuló energia által meghajtott, hosszú járatú tengerhajók koncepcióját állítjuk fel. A laposra pakolt konténerek, tetejére legelőket vizionálunk, amelyeken a vitorlák árnyékában kérődző tehenek biztosítják a trágyázást és a lokális gázellátást. Ezeknek a patásoknak a közismerten környezetszennyező metántermelését, nagy csöveken keresztül a motorok üzemeltetésére fordíthatjuk, hiszen ezzel nem csupán zöld energiát termelnek, de kifejezetten küzdenek az üvegházhatású gázok növekedése ellen! Tejtermelésükkel hozzájárulnak a személyzet és az önkéntes alapon toborzott evezősök élelmezéséhez is. Ezek toborzását elsősorban elítéltek, közmunkára kötelezettek, valamint a jelentős közmű- vagy kölcsöntartozást felhasználók körében érezzük lehetségesnek elvégezni. Az ő napi szórakoztatásukat dobosok segíthetik, valamint sportos mozgásukat motivációs coachok segíthetik. A tengeri hánykolódás elleni biztosítás céljából pedig, központilag vezérelhető biztonsági övvel látnánk el őket. Vagy valami ilyesmi.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .