ZO088 – Foglalkozása: Sugárhajtású agyaggalamb

ZO088 – Foglalkozása: Sugárhajtású agyaggalamb Zártosztály Podcast

Kiflit és rákos sejtet is felismer egy mesterséges intelligencia. Vajon mit kezd egy vegán a művérrel?

A gondolatoktól becsavarodunk, mint tészta a forró vízben majd felizgat minket a Kék Fény, amitől repülő haditengerészeket látunk a sötétben.

A Zártosztály Podcast 87.adása

Korábbi adásunkban Dr. Julival beszélgettünk a sajtburger csomagolópapírról, amivel kapcsolatban elgondolkodtunk, hogy létezik-e belőle vegán verzió: húspogácsa helyett tofuval? Pedig eszünkbe juthatott volna, hogy a sokat emlegetett műhúsgyártás miatt a tofuburger már a múlté, a vegánoknak már van más lehetőségük a hamburger imitálására.

Hogy miért is került ismét elő ez a téma? Az Impossible Foods bebizonyította, hogy szabadalmaztatott alapanyaga nem csak a színezéki, de a jóval szigorúbb adalékanyagokra vonatkozó feltételeknek is megfelel. Uncsi. Kivéve, ha jobban megnézzük, melyik adalékanyaggal kapcsolatban merült fel a kérdés. Ez a műhús „valódisági élményét” fokozó heme, azaz művér, amitől lehetséges olyan közepesen átsütött burgert készíteni, amibe beleharapva fröccsen a vörös húslé. Ez egy génmódosított szója alapú alapanyag, ami lényegében megegyezik az állati vérben található hemoglobinnal. Az okát még keressük.

Összefoglalva: génmutációkkal előállított művéres álhús-burger.

Jó étvágyat kívánunk! Akkor inkább a tofu.

Nem friss hír, de érdekes, hogy néha mennyire félremegy egy-egy kutatás. Ki gondolta volna, hogy a japán érintésmentes pékáru-azonosító mesterséges intelligenciát a rákkutatásban használják fel? Az eredetileg kiflik, zsömlék, croissant-ok megkülönböztetésére kialakított, azok árát automatikusan számoló algoritmus pár évvel később már szövettani vizsgálatoknál lett felhasználva.

Hasznos találmányok rovatunkban a lapra szerelt tészta kerül terítékre. Bár sokan panaszkodnak arra, hogy a csipszeszacskó szinte csak levegőt tartalmaz, a száraztésztával nem szoktak annyit foglalkozni. Pedig a különböző masnik, csövecskék vagy a szép, hullámos, kínai levesekbe való tészták csomagjai, ugyancsak sok levegőt tartalmaznak. Szállításuk pedig körültekintést igényel, hiszen érzékenyek a jelentős rázkódásra és a nyomásra is. Ezen a logisztikai problémán hivatott segíteni az a speciálisan kialakított tésztagyártási technika, amelyet nemrég mutattak be. A jól csomagolható, egyenletes formájú lapocskák, hő + víz (= főzés) hatására felveszik a kívánt alakot. Ezzel nem fejeződött be a logisztikai problémák megoldása: alig várjuk, hogy feltalálják a lapraszerelt üvegpoharat és tányérkészletet is!

Az amerikai hadsereg számára kifejlesztettek egy új éjjellátó típust. A korábbiak alapvetően a katódsugárcső elvén működtek, ami mostanra kicsit bumszlinak hat. Elvégre ki akar egy tévét egyensúlyozni a fején? Ezekben a kütyükben eredetileg a zöld foszfor dominált, mivel az az, amit a legkisebb energiaszinten meg lehet macerálni, hogy világítson. Az új éjjellátóból kispórolták a kék színt, így zöld helyett immár sárgával kiemelten mutatja a tárgyakat. Feltételezzük, hogy az új technika a korábbi adásunkban főszereplő Hololensszel is kompatibilis lesz. Nyilván nem olvasták azt a tanulmányt, ami szerint sem a Apple Night Shift módja, sem az Android Night Mode, sem a Microsoft éjszakai módja nem ér semmit. Ez alapján a kék fény kiiktatása ugyanúgy nem hat az emberi alvásra, mint a világító készülékek teljes kiiktatása alvás előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=ao7IcUHkTVU

A Royal Navy bemutatta a személyi sugárhajtású ruháját. A Vasember jelmezére kísértetiesen hasonlít ez a megoldás (bár elég egyszínű még a design), amely már a magyar sajtót is bejárta. A repkedő haditengerészek ezeknek az új eszközöknek a segítségével terveznek eljutni a jelenleg a nem kooperáló hajókra, a korábbi megcsáklyázás, vagy helikopterről ereszkedés helyett. Gyanítható, hogy az ici-pici sugárhajtómű nem kis lármával működik, így tehát az is várható, hogy nem lesz alkalmas a feltűnésmentes fedélzetre lépés támogatására. Ekkora agyaggalambot, még a háborgó tengeren is, bármelyik félszemű kalóz le tud szedni a levegőből egy kovás puskával!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .