ZO082 – Foglalkozása: Roombatök

Chameleon Lizard Reptile Exotic  - flutie8211 / Pixabay

ZO082 – Foglalkozása: Roombatök Zártosztály Podcast

Robotokkal vagyunk körülvéve az élet egyre több területén. Adásunkban a biztonságos gyomlálástól a sört pisilő robotkutyán át jutunk el a gyermekkori szájápolás fontosságáig.

A Zártosztály Podcast 82. adása

Világszerte számos szervert érintett egy nemrégiben napvilágra került Microsoft Exchange sebezhetőség, a Hafnium. A lassan érkező patch miatt az FBI a tátongó biztonsági rést kihasználva, maga javította ki az érintett gépeket. Természetesen mi nagyon is hiszünk benne, hogy nem élt vissza a helyzettel és rakott ezekre a gépekre saját hátsó bejáratokat, ha már arra járt…

A John Deere bezzeg 184 év alatt egy biztonsági rést sem kellett, hogy befoltozzon a rendszereiben! Jó, ebből csak az utóbbi pár évtizedben jelentek meg a mezőgazdasági gépekben a szoftverek, de manapság már szinte teljesen automatizált módon működnek az óriási szántó-, vető- és arató gépek. Ezeknek az eszközöknek és főként járműveknek a hackelése szerencsére költséges hobbi (már nem olyan egyszerű, mint egy répával odébbcsalni az igavonót lovat) és nem divatos (mondjuk a lólopás sem, szerencsére). Pedig minél automatizáltabb a termelés, annál nagyobb a veszélye annak, hogy súlyos károkat okozhasson a megtámadásuk, így aztán mi előre félünk, hogy valakinek ez mégiscsak meg fogja érni egyszer.

Hogy ne csak el- és felérhetetlen monstrumokról beszéljünk, előkúszik a kert sarkából Tertill, a gyomláló robot. A Roomba alkotói ezt a csodás kis napelemes eszközt arra alkották, hogy folyamatosan ügyelje és egyelje a kiskerti gyomokat. A gyomlálás mellett bónuszként a rágcsálókat is elriasztja. Csak remélni tudjuk, hogy ugyanúgy mint Spotnak, ennek is raknak egy robotkart a hátára amivel a csigákat isössze tudja szedni!

A természetben előfordulómozgások utánzásával a robotoknak sok mozgási lehetőségét alakították már ki: repülnek, kerekeken gurulnak, lábakon döcögnek, síneken szaladnak a gépecskék. Csak idő kérdése volt, hogy gyíkként kúszó robotot is kifejlesszenek. A technológia felhasználásáról úgy nyilatkoztak, hogy a nehéz terepen való közlekedéstől a bolygófelderítésig (ami ezek szerint nem nehéz terepen való közlekedés) bármire jó lesz. Tehát a kutatók sem tudják még mire lesz ez jó? Mi nagyon reméljük, hogy az idegesítő kémlégy-problémára adnak hamarosan választ a szünetmentes robotgekkók!

A műsorainkban szinte annyira állandósult témává vált Spot, a robotkutya, mint Elon Musk heti idegbaja. Ezúttal lelkes programozók arra vették rá a fejetlen házikedvencet, hogy a hátára szerelt hordócskából egy földre helyezett pohárba csapoljon sört. Bár a múltkor mondtuk, hogy ideális sörhordó társ lehetne – nem pont így gondoltuk. Egy próbát persze megért, az 5 perc hírnév jár érte!

Csak azt klasszikus kérdést tudjuk feltenni, hogy:

Mr. Teufel: Mennyibe került?
Safranek: Kétmillió.
Mr. Teufel: Maga elvetemült patkány! Kétmilliót ezért a játékvacakért? Hiszen ezt bármelyik kísérleti élő egerünk utánacsinálja fillérekért!

Macskafogó

Adásunk végén gondolunk a gyerekekre is, hiszen övék a jövő! Igaz, korábban úgy volt, hogy a miénk lesz. Mi lehet szebb egy kisgyerek mosolyánál? Feltéve, hogy rendesen mos fogat és nem csupán fekete csonkok meredeznek a szájában. Ezt elkerülendő a Willo fogmosó robotot készített, ami a csemeték fogainak az épségét kíméletes, de alapos tisztítómunkával tartja fent. Ugyan a képek alapján fogalmunk sincs, miért használná bárki, a tesztelők valamiért mégsem akarták visszaadni a készüléket az értékelést követően sem. Vajon sikerült rájönniük, mire lehetne (még / valójában) használni?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .