ZO072 – Foglalkozása: Mélyhazudó

chewbalett

ZO072 – Foglalkozása: Mélyhazudó Zártosztály Podcast

Deepfake lázban ég az internet. A mesterséges intelligenciával előállított digitális tartalmak könnyen átverhetik a mit sem sejtőket.

Ebben az adásunkban a témával kapcsolatos legfrissebb híreket járjuk körbe, közben megpróbáljuk feltalálni a tényleges hasznosítási lehetőségeket is!

A Zártosztály Podcast 72. adása

A mesterséges intelligenciával megtanult emberi mozgások és hanghordozások segítségével egyre több tartalom jelenik meg. Ez több szinten is ijesztő tud lenni. Ha jól sikerült, akkor a benne rejlő átverési lehetőségek rémisztik meg az embert, ha pedig rosszul, akkor a horrorfilmekbe illően természetellenes mozgás hozhatja ránk a frászt.

Az elmúlt hetekben a magyar internetet is bejárta a Deeptomcruise Twitter csatornán megjelent ifjú Tom Cruise. A profi testdublőr és filmtrükkös közreműködésével készített videoklippekben csak kikockázva találták meg a vájtszemű kritikusok az apró hibákat. Persze ez nem egy mindennapi produkció, rengeteg munka és idő ment bele, hogy ennyire megtévesztő legyen a hatása.

Ennél lényegesen megdöbbentőbb, amikor eltávozott rokonaink eddig csak fekete-fehérben ismert arcai nevetnek vissza színesben a képernyőről. A MyHeritage DeepNostalgiája pedig pont ezt képes elérni. Tíz, előre programozott mozgássorban mozgatja el a választott arcot, ami oldalra fordul, pislog és el is mosolyodik. A hatás kicsit természetellenes és nem csak akkor, amikor egy festményt próbálunk animálni. Természetesen egy ilye, a tömegek számára elérhetővé tett algoritmus lényegesen nagyobb egyszerűsítéssel dolgozik, mint a kifejezetten egy célszemély megszemélyesítésére készült megoldások.

Ennél is egyszerűbb célokat szolgál az alábbi, két pöffentés között kitalált, és pár nap alatt összedobott Wombo deepfake alkalmazás. Ez, hasonlóan a DeepNostalgiahoz csupán pár előre leprogramozott mozgást tud képekre illeszteni. A mozgás darabos, természetellenes, a szájmozgás viszont kiválóan idomul a kapcsolódó zenéhez (lip sync). Ez az alkalmazás ugyanis egy virtuális videoklippet készít bármiből, aminek megközelítőleg emberi ábrázata van, legyen az az Amerikai Jegybank vezetősége, vagy az M&M reklám csokigolyója. Rick Astley is rávehető, hogy végre feladja és mást énekeljen mint a Never gonna give you up!

Ha már zene, akkor pár szó erejéig a csodálatosan szükségtelen Projekt Gucciberget is érintjük. Az érthetetlenül motyogó stílusáról ismert mumble rapper, Gucci Mane hangfelvételeiből megtanított algoritmussal egész könyveket olvastatott fel pár lelkes kutató. Az utánozhatatlan (sic!) orgánum és hanglejtés elsajátítása után a klasszikus művekre eresztették rá a számítógépet. Az Anna Karenina, az Alice Csodaországban vagy akár a Bűn és Bűnhődés sosem hangzott még így. Az eredmény magáért beszél, csak nehéz megérteni!

Elgondolkodtató, hogy kiváló, elhunyt színészeink, akiktől nagy mennyiségű minőségi hanganyag maradt fenn, hangprofilja is elkészíthető lehet. Ennek segítségével akár új hangoskönyvek, digitális asszisztensek hozhatók létre. Egy másik irányba továbblépve: a jövőben akár a szinkronos filmeket is meg lehetne az eredeti színész hangjával dobni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .