ZO071 – Fejfájásra: Tankelhárító rakéta

ZO071 – Fejfájásra: Tankelhárító rakéta Zártosztály Podcast

Ki gondolta volna, hogy nehéz orvosi szöveget fordítani? Márpedig az örményeknek a Google rakétát javasol paracetamol helyett.

Még a kék nylon Csubakka is csóválja a fejét!

A Zártosztály Podcast 71. adása

Kísérletképpen az adásban olyan hírcsokorral kezdünk, amiket a felkészülés sotán Benedictnek nem volt lehetősége végigolvasni. Az amúgy is méltán nehezen emészthető hírek így gyakran megakadnak a torkán, és – bár a felvételen ez nem hallatszik, – akár perceken keresztül is döbbent csend honolt a virtuális stúdióban.

Az NFT valós értelmét egyre kevésbé értjük, de itt van egy pár újabb példa, lásd a Beeple által 69 millió dollárért értékesített digitális jogok(?). Csak most, csak az olvasóinknak megszereztük mi is a becses műtárgyat. Íme:

De mi kerül ezen 69 millió dollárba?

A T-Mobile korábbi vezérigazgatója sem tétlenkedik nyugdíjasként. John Legere 888.888,88 dollárt fizetett ki a lenti kép NFT-jéért. Vájtszeműeknek feltűnhet a magenta szín bátor használata. Mi viszont az üvöltő nylon-Csubakkához hasonlóan csak rázzuk a fejünket. Ennél azért olcsóbban is hozzájuthatott volna egy digitális képkerethez!

Hairy – Steve Aoki

A Taco Bell is összetákolt pár NFT alkotást, és az a pár dollárt bárkinek megérhette, amiért piacra került, kiváltképp, mert az eredeti vásárlók meglepetésére egy 500 dolláros utalvány is járt hozzá. Hozzácsapták a marketingbüdzséhez a veszteséget. Csak remélni merjük, hogy ezt nem egyszerre fogja befalni a tulajdonosa!

Cserében feltaláljuk a vers mindenkinek és a Zártosztály mindenkié NFT mozgalmakat: a rajongóink megvásárolhatják a jogot arra, hogy rendelkezzenek egy digitális aláírással ami igazolja, hogy pénzt fizettek valamiért, ami mindenki másnak ingyen elérhető!

Beütött 2021: elérhető végre van térképrajzolási lehetőség a Google Maps-en! Pontosabban egy olyan szerkesztőfelület készült, ahol a hiányzó utakat, utcaneveket lehet bejelenteni, valamint fényképes bejelentéseket is lehet csatolni. Már előre látjuk a térképszerkesztőket, akik az egyéb tartalom moderátorokhoz hasonlóan PTSD-ben fognak szenvedni a számtalan beküldött vicces ábra, illetve az azokhoz csatolt fényképek miatt.

Macska-túszszedés a szenátus ostroma miatt: a YouTube mélyére merülünk, ahol kiderül, hogy nem minden úszik a tetején, ami oda való. Szerencsére a szélsőjobbos macskatolvaj az elrabolt állatból nem csinált skinheadet, és az állat (értsd: a macska) vissza is került a tulajdonosához.

Kiderült, hogy a használt tornacipőkből kiváló fűzőket lehet készíteni, főleg, hogy azokban eleve van fűző.

Designer Cierra Boyd’s FRISKMEGOOD clothing line reworks upcycled sneakers into futuristic fashion. Photos: FRISKMEGOOD

Meglepődve olvastuk, hogy a marsi robotok hiába dolgoznak a talajminta gyűjtögetésen, mivel még 10-12 év kell ahhoz, hogy küldjünk utánuk egy olyan rakétát, ami fel tud szállni a talajról, hogy hazahozza a rakományt. Attól tartunk, hogy mire a NASA fel is küldi a felszálló rakétáját és a visszatérő űrhajót, addigra a SpaceX kisebb várost létesít a felszínen Túró Rudi gyártásra, hiszen egyszerűbb azt is helyben előállítani az automaták töltéséhez. Addig a Perseverance a kitartóan gyűjtögetett mintáiból hatalmas SOS (vagy ha nagyon ráér, HELP) feliratot rak ki, hogy meg lehessen találni, mikor léte már végleg lemerül?

Ha már Elon Musk cégei, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a texasi áramingadozások kielégítésére a Tesla egy új gigantikus akkumulátor parkot épít. Ez most egy 100 MWh kapacitású óriáselem, amely 20.000 otthont tud ellátni, akár egy meleg nyári napon is. Ehhez hasonló létesítményeket már Kaliforniában és Ausztráliában is építettek, de kivételesen komolyan azt gondoljuk, Magyarországra is kérnénk belőle!

Az internetes fordítóprogramokra viszont nem lehet építeni, nem-brit tudósok kimutatták ugyanis a számunkra triviálist: a Google Translate ugyanis csúnyán félrefordítja az orvosi szövegeket. Az örmény nyelv 55%-os fordítási pontossága aránylag széles teret enged a félreértelmezésre. A “szabadon forgalmazott ibuprofent igénynek megfelelően lehet fájdalomcsillapításra használni.” örményre a következőképpen lett lefordítva „Annyi tankelhárító rakétát veszel be a fájdalmadra, amennyit csak akarsz”. Persze az eredeti angol mondat magyarra fordítása sem túl egyértelmű, hiszen abból, hogy „Szükség esetén átveheti az ibuprofent a számlálóval szemben” sem biztos, hogy a megfelelő következtetést fogja a páciens levonni.

A Netflix GyorsNevetés címen kivagdossa a legjobb poénokat a népszerű humoristák előadásaiból, valamint az önálló poénokat a sitcomokból: a kontextus nélküli viccelődést mémsebességre gyorsították.

Az Alphabet távlati projektjeire szakosodott részlege (X Labs) intelligens hallókészüléket készít: a mesterséges intelligenciával támogatott szelektív hallás megvalósulni látszik. A zajos munkahelyeken érthető beszélgetéseket lehet lefolytatni, de a tanárok is pontosabban tudnak majd a hátuk mögött zajló gúnyolódásokra reagálni. Szomorú, hogy közben a hagyományos krétatáblák kifutóban vannak, tehát a megtorló krétadarab repítése megnehezedik. Ugyanez a labor dolgozik még halarcfelismerőn és ültetvényszimatolón is. Feltaláljuk a szarvasgombakereső dróndroidot, majd szomorúan konstatáljuk, hogy megtévesztő cikkcímnek lettünk áldozatai és a növényszagló masinában nincs is igazából orr.

Az óránkra pillantva ezután zárjuk is adásunkat.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .