ZO131 – És csak néznek bután…

ZO131 – És csak néznek bután… Zártosztály Podcast

Nem fogod kitalálni, mi történt ennek az adásnak a készítésekor!

Időre bent legyen a munkás? Ne engedd haza! 🏭
Tiszta levegőt mindenkinek! 🧽
Tintahalbőr-légkondicionáló 🦑
Cicapapucs, felfázás ellen. 🙀

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 131. ADÁSA

Meglepetés vendégünket nem könnyű bemutatni. Hangjának dallama mindenki számára ismerős lehet. Finom intonációival olyan kifejezési mélységeket tud elérni, amit a legnagyobb színészóriásoktól, például az ezerarcú Steven Seagaltól szokhattunk meg ezidáig.

Felléptetésének előkészítése hatalmas időt vett igénybe, így nem tudjuk megígérni, hogy a későbbiekben gyakran fog szerepelni adásainkban.

Aki nem tudná a hangja alapján beazonosítani, Microsoft Szabolcs a vendégünk, aki ezen a héten Statler helyére ugrott be. Sajnos lényével ellentétesen adásunkban nem teljesen viselkedett PC módon, ezért mi kérünk elnézést!

Korábban említettük, hogy a GM nagy állami támogatásokat húz be az autóértékesítések miatt, ami a Teslának nem jár, mert nekik nincs szakszervezetük. Úgy persze könnyű szakszervezkedni, hogy közben az ázsiai gyárban haza sem engedik, folyamatosan bent tartják az alkalmazottakat! Jelenleg a karantén előírásoknak való megfelelőség betartására hivatkozva biztosítják a lakhatást a gyár területén a dolgozókat. Vajon a későbbiekben nem válik ez ez állandóvá?

Mindenesetre a megoldás nem rossz arra, hogy az autógyártás folyamatosságát fenn tudják tartani. Várható, hogy más gyártók is követni fogják a példájukat!

Érdekes, hogy a maszkok és légszűrők fejlesztését, itthon a választások előtt rendeletileg megszüntetett, COVID-járványhoz tudjuk csak gondolatilag kötni. Pedig a leginkább porszívógyártásról és kézszárítóiról elhíresült Dyson már évekkel a pandémia kitörése előtt elkezdte a személyi légszűrő eszköz kidolgozását.

Teljes arcot takaró maszkjuk, az általunk kedvelt Razer Zephyr megoldásánál puritánabb, egyszerűbb kialakításával, eddig még ismeretlen áron kerül ősz környékén a boltokba. Meglátjuk, milyen fogadtatása lesz!

Persze, csak ha látunk még akkor valamit a kontaktlencsénk mögül! A Mojo Vision nemrég bemutatott kontaktlencséjének közvetlenül a szemgolyóra illesztett nagyfelbontású micro-LED képernyője megnyitja a kaput a kiterjesztett valóság új formájához.

Szabi szerint a megoldás komoly hátránya, hogy a szemhéj alá nehezen lehet betuszkolni az energiaforrást, amit így a kézben cipelt bőröndökből kell táppal ellátni. Ezek azonban csökkentik az esztétikai élményt, főleg, ha közben egy ujjnyi vastag tápkábel kell, hogy kilógjon hozzá a szemünkből!

Benedict összekapcsolja a múltkori adásban említett Hololens elgondolásával a megoldást, amit pár kiegészítővel ellátva ez a lencse akár a marsi utazók első hullámának a kiszolgálására is alkalmassá tehető.

Kedves Hallgatóink! Kérlek ne gyertek azzal, hogy a Marson nincs víz, ami hullámozzon! Tudjuk, hogy kell legyen, hiszen nem lenne mit igyon az egér! Ami pedig cincog, tehát hanghullámokat kelt! A marsi hanghullámok terjedésével kapcsolatosan szintén most jelent meg egy kutatás, ami alapján az ottani ritka légkör teljesen más sebességgel engedi a hang terjedését, mint amit a földi, sűrűben megszokhattunk! További nehezítés, hogy a mélyebb hangok ráadásul lassabban terjednek mint a magasak, ami miatt komoly késleltetéssel érnek a hallgatózó fülébe. Emellett még a hangkeltésnek is nagyobb az energiaigénye, mivel sokkal hamarabb csillapodik a hang, mint azt megszokhattuk. Ezért volt hát a gyerekkori rajzfilmben a marsi egér arca felfúvódva és kipirulva!

Azaz könnyen elveszik a hang marsi kolónián. Következmény: már a kert végébe is mobilon kell majd hátraszólni a konyhából, hogy a másik jöjjön már előre, mielőtt kihűl az ebéd! Emiatt a mobiloknak komoly szerepe lesz a végeken, tehát nagy baj lehet abból, ha elromlik. A technológiai hírek között szerencsére találtunk egy ígéretes darabot, ami megoldást nyújthat a tönkremenő telefonok javításának a problémájára! A Samsung társult a telefonok felboncolásáról elhíresült iFixIttel, és a legújabb Galaxy modelljeihez otthon használható alkatrészcsomagok és szerelési útmutatók (for dummies) kialakítását kezdték meg.

Miután az utóbbi időben többször is lekutyáltuk az Apple Studio Displayt, végre előkerült egy olyan alternatíva ami, megmutatja, hogy annak árának bő harmadából is ki lehet hozni egy szinte minden szempontból hasonló minőségű kijelzőt. Benedict teljesen beleszerelmesedett az okoskijelzőbe, pedig a beépített Android TV általában nem szokta fellelkesíteni.

Hogy egy kicsit le tudjon hűlni a lelkesedés, egy anyagtechnológiai újítást húzunk elő a hírkupacból. A chromatosphrome-nyúlásán alapuló hőcserét meggátoló anyag olyan magától értetődő, hogy már a puhatestűek is ezt használják a testük hőmérsékletének (és színének) a változtatásához. Ha a kutatók nem csak azzal foglalkoztak volna a tintahalak megfigyelése közben, hogy milyen szép a színváltoztatási képességük, korábban rájöhettek volna, hogy ugyanaz az polimer anyag alkalmas a hőcsere mértékének kontrollálására is. Mi persze arra várnánk, hogy ennek a segítségével ne csupán egy minden eddiginél hatékonyabb hővédő fólia legyen kialakítva, de azon tetszetős mintákat is lehessen megjeleníteni. Ezzel újfajta viselhető reklámfelületeket lehetne kialakítani a ruhákon, ami ráadásul megvédene a Nap kíméletlen sugaraitól is!

A meleg nyár közeledtével fontossá válik a hőmérséklet-szabályozás. Ennek a hagyományos megoldása a természetes anyagokból, például gyapjúból készített ruhadarabok használata. De mi van, ha házilag szeretnénk ilyeneket készíteni? Mivel egyre kevesebb a környezetünkben élő haszonállat, a házi kedvenceink által viselt és folyamatosan hullatott szőr pont alkalmas lehet erre a hibbant hobbira. Így készülhetett el az a vedlett szőrből készült macskapapucs, ami minket Statler kutyájának megkopasztására inspirált. Abból a mafla nagy kutyából évente kijön annyi, amiből akár évente divatosabbra cserélhetjük a kivénhedt kényszerzubbonyainkat, kényszerzokninkat, sőt kényszersapkára is futhatja még belőle!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .