ZO187 – Érzéki játékok

ZO187 – Érzéki játékok Zártosztály Podcast

🚀Űrhajók és szuperszámítógépek avagy mi folyik odafönt? 🤯
😎 Űreszközök légkörbe lépése, kiszervezett randiztatás, szuperszámítógépek recenziói, intelligens eszközök – olyan dolgok, amiktől az ember agya kidurran mint egy pöffeteg. 🤯
Ebben az adásban aztán minden benne van, amit az technológia legfrissebb fejleményeiről tudni kell!🚀 Tudtad, hogy az űrszemét összegyűjtésére már fejlesztenek egy vonósugarat, mint a Csillagok háborújában? Hát azt, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan átveheti a tudományos cikkek véleményezését? 🤖😱
Szóval, ha kíváncsi vagy, mi folyik odafönt a műholdak és milyenek lehetnek a jövő intelligens eszközei, okvetlenül hallgasd meg ezt az adást! 📡🛰️

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Űrhajók visszatérése a Föld légkörébe és azok környezetszennyezése

A műholdak és űreszközök visszatérése a Föld légkörébe valóban aggasztó környezetszennyezési problémát jelent. Ahogy a légkörbe lépve felizzanak és elégnek, rengeteg ritka fém, mint a nióbium, hafnium kerül a levegőbe. Ezek az anyagok aztán a légkörben szétterjednek és ki tudja, milyen egészségügyi hatásai lehetnek. Ezt a problémát eddig figyelmen kívül hagyták a szakértők, hiszen elsősorban az űreszközök fellövésére koncentráltak. Itt lenne az ideje, hogy komolyan vegyük ezt a kérdést is, hiszen az ilyen légköri szennyezés csak növekedni fog a jövőben.

Megbírságolt műhold társaság

Aggodalomra ad okot, hogy a Dish, egy űripari cég nem megfelelően hajtotta végre az egyik műholdjának a Földre történő visszajuttatását. 150 ezer dolláros bírságot kapott, mert nem egy elhagyatott óceáni területre irányította a lehulló űreszközt, hanem üzemanyag híjján egy forgalmasabb zónába parkoltatta qazt. Ez precedenst teremt, hiszen korábban nem büntették az ilyen jellegű szabályszegéseket. Fontos üzenni a cégeknek, hogy felelősséggel kell eljárniuk, és minimalizálni kell a kockázatokat. Remélem a jövőben senki nem spórol majd a biztonságon ezen a téren!

Űrszemetet összegyűjtő vonósugár fejlesztése

Nagyszerű hír, hogy a szakemberek dolgoznak egy olyan technológián, ami képes lehet összegyűjteni a sok felhalmozódott űrszemetet. Ez a vonósugár a sci-fi filmekből ismert „tractor beam” mintájára működik, elektrosztatikus mezővel vonzza magához a tárgyakat. Remélhetőleg sikerül tökéletesíteni és aztán ténylegesen bevetni, mert az űrszemét problémája egyre súlyosbodik. Már most is több tízezer apró űrszemét kering bolygónk körül, ezek összegyűjtése elengedhetetlen a biztonságos űrutazás jövője szempontjából.

Fly-now-pay-later

A „most repülj, fizess később” üzleti modell igencsak kockázatosnak tűnik. Egy startup már megpróbálkozott ezzel 2015-ben, lehetővé téve, hogy az utazást csak egy évvel később kelljen kifizetni. Sajnos ez a vállalkozás nem volt hosszú életű, mivel túl sokan visszaéltek a lehetőséggel és nem fizették ki az utazás árát. Bár elsőre vonzónak hangzik a „most élvezd, majd később fizess” elv, de a gyakorlatban ez fenntarthatatlan. Kérdéses, hogy lesz-e még próbálkozás hasonló szolgáltatás indítására, de én szkeptikus vagyok a siker esélyeivel kapcsolatban.

Ugrálás a virtuális valóságban

A virtuális valóság egy izgalmas terület, rengeteg lehetőséggel. A VR szemüvegek már önmagukban lenyűgöző élményt nyújtanak, de egyre több ötletes kiegészítőt fejlesztenek hozzájuk. Például van egy hátizsák, ami függőleges irányú rezgéseivel felerősíti az ugrás érzetét. Ez még realisztikusabbá teszi a virtuális élményt. Emellett vannak illatosítók is, amik szimulálják a környezet szagait. Érdekes, hogy milyen részletekbe mennek ma már a tervezők. Bízom benne, hogy a jövőben egyre tökéletesebb virtuális valóság élményben lehet majd részünk.

Mesterséges intelligencia szerepe a társkeresésben

Érdekes elképzelés, hogy a társkeresésben is segíthetne a mesterséges intelligencia. Lehetne olyan funkció, ami elemezve a korábbi választásaidat, jobban meg tudná becsülni, hogy valójában milyen típusú embert keresel. Vagy akár virtuális randevúkon gyakorolhatnál egy AI segítségével, mielőtt valódi emberekkel találkozol. Bár kétségtelenül furcsa lenne randizni egy géppel, de az effajta innovációk segíthetnek áthidalni a való életbeli találkozások nehézségeit. Összességében tehát hasznos lehet az AI alkalmazása a társkeresésben is.

Mesterséges intelligencia által generált politikusok

Szédületes, mi mindenre képes ma már a mesterséges intelligencia a képalkotás területén. Léteznek olyan alkalmazások, amik szinte a semmiből, pusztán egy képből képesek videókat generálni, mozgatni az arcokat, a szájakat szinkronba hozni a hanggal. Ez már önmagában lenyűgöző, de az igazi potenciál ott van, hogy ezt politikusok vagy cégek felhasználhatják majd kampányvideóikban. Elképzelhető, hogy hamarosan már nem is igazi arcokat látunk majd a videókban, hanem hiperrealisztikus mesterséges intelligencia által generált avatarokat.

Peer-review GPT

Megdöbbentő, hogy a tudósok többsége hasznosabbnak ítélte a GPT által generált peer review-t, mint az emberi kollégákét. Ez felvet néhány aggályt. Egyrészt félő, hogy az így született kritikák felületesebbek, hiszen a GPT nem érti meg mélyebben a tudományos tartalmat. Másrészt uniformizálódhat és beszűkülhet a tudományos diskurzus, ha mindenhol ugyanaz a mesterséges intelligencia bírálja az anyagokat. Mindenképp érdemes lenne az emberi peer review folyamatot is reformálni, modernizálni, nem pedig teljesen automatizálni. De az vitathatatlan, hogy az AI itt is teret nyer – a kérdés az, hogyan őrizzük meg a minőséget és sokszínűséget.

Intelligens, testre csatolható eszközök

A viselhető technológiák piacán hamarosan megjelenik a Humane nevű intelligens kitűző. Ez egy kis eszköz, tele szenzorokkal, amit hozzámagszenezve tudunk hordani. Rengeteg hasznos funkciója lehet, mint az étkezések követése, fordítás, szöveges üzenetküldés. De ami a legizgalmasabb, hogy ez egyfajta személyi asszisztens szerepet is betölthet. Követheti az egészségügyi adatokat, beállíthatja a hőmérsékletet az okosruhában, sőt akár tanácsokat is adhat a viselőjének. Végre valóra válhat a sci-fiből oly ismerős kommunikátor eszközök álma.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .