ZO093 – Elpuskázott medveállatka

ZO093 – Elpuskázott medveállatkák Zártosztály Podcast

Már azt sem tudjuk, mit csinálunk a telefonjainkkal, kiváltképp, amikor elavulnak. Van rá megoldás?

A bitbányászat kizöldíthető? A meleg miatt be lehet fagyasztani a kriptovaluta kitermelést? Ha betiltjuk a kriptovalutákat, megszűnnek a zsarolóvírusok?

Meddig él egy link?

Miért kellett a medveállatkákat puskából kilőni? Ez volna a tudomány?

A Zártosztály Podcast 93. adása

A fiatal generáció egyik keze telefontartásra, míg a másik annak nyomkodására kezd specializálódni. De tudják mit is csinálnak ténylegesen a készülékeken? A OnePlus vizuálisan megmutatja, mennyit is töltünk a telefonunk babrálásával. Mindezt csinos kis ábrákon, ami kész Kassák-festmény. Érdemes feltenni azoknak, akik unják, hogy állandóan statikus háttérképeket bámulnak. Így színesen ábrázolhatóvá válik az, amit magunknak sem ismerünk el!

A Microsoft belengette, hogy nagy változások előtt áll a Windows. A korábbi adásunkban bemutatott, frissített ikonokon túl, elméletileg megújul az is, ahogy hozzáállnak az alkalmazásokhoz. Elképzelhető, hogy a telefonoknál bevált, zártabb alkalmazás ökoszisztéma irányába mozdul el a cég, amiben csak megbízható, jogtiszta alkalmazások lesznek elérhetők. Talán bekerül emiatt pár olyan nyílt forráskódú alkalmazás is, mint a Chrome, vagy az általunk vágáshoz használt Audacity is. Esetleg már most elhagyják a 10-est a nevéből? Tartunk tőle, hogy maga az operációs rendszer is nemsokára már csak előfizetéses rendszerben lesz elérhető.

A megunt, lecserélt, vagy kivénhedt, új alkalmazások alatt megbicsakló telefonokra ígért megoldást a nagy koreai telefongyár, azonban a Samsung Upcycle programja nagy csalódás lett. A belengetett sokrétű újrafelhasználhatóság helyett, csupán kis szenzorcsoportként lehet a régi kamerákat felhasználni. Erre léteznek ennél lényegesen egyszerűbb, kisebb és olcsóbb megoldások is, így a megunt telefon használtpiacon való értékesítése után több maréknyi Arduino szenzor szúrhatja a markát azoknak, akik hajlandóak egy kicsit több munkát beletenni az otthonokosításba. Nem utolsósorban, a használt készülékből nem csupán a szenzorok, de a teljes készülék újrahasznosul, ami mégis elegánsabb és környezetbarátabb megoldás.

Múltkor viccelődtünk vele, de kiderült, hogy az új Siri remote tényleg olyan lett, mint egy féltégla, ráadásul az Apple szerint nem is tud elveszni kanapéban a távirányítója. Valószínű, hogy a hiba nem is náluk, hanem azoknál a felhasználóknál van, akiknek béna a bútoruk. Várható, hogy emiatt segítségképpen az Apple foteleket és kanapékat is piacra fog dobni. Ezek letisztultak lesznek, elegánsak és természetesen pokoli drágák. A karfa külön lesz kapható, csakúgy, mint a háttámla és a lábak. Emellett havidíjas lesz a használatuk és a design abulása miatt két évente le kell őket cserélni. Viszont legalább a távirányító nem veszik el majd benne. Csak ha régi, de akkor végleg!

Elon Musk tárgyal a kriptovaluták zöldítéséről. A Teslában bent ragadt némi bitcoin, de biztosan nem emiatt kezdett bele az egyeztetésekbe az Észak-Amerikai Kriptovaluta-bányász Szövetséggel, hiszen a világon máshol lassan nincs is bányászat. Mindenesetre már körvonalazódik a terve arra, hogy miképpen tudja lehúzni mind őket, mind az államokat a jelenleg nagyon sötétzöld termelés világosítása során.

Ha őket behálózta, akkor jöhet a világ többi része! Előbb-utóbb eljut Délnyugat-Ázsiába is, ahol Irán a meleg miatt fagyasztja a kripto-bányászatot. A perzsák szigorúan veszik a kriptovalutákat, ami kötelezően beszolgáltatandó az államnak. Ezzel a kör négyszögesítését is megoldották, hiszen központosították a decentralizált kriptovaluta termelést! A nyárra, és a várható áramhiányra tekintettel emiatt a bejelentett bányászatot átmenetileg felfüggesztették. A feketebányászok persze tovább folytatják bűnös üzelmeiket, amit valószínűleg Allah sem néz jó szemmel, hiszen állítólag gyakorta a mecsetek számára az állam által ingyenesen szolgáltatott áramra települtek rá a bányák.

A nagy ötletek nem kerülik el a sajtót sem. A Wall Street Journal a kriptovaluták betiltásával küzdene a zsarolóvírusok ellen. Az érvelésük szerint, ennek a közel követhetetlen értékcikknek köszönhető, hogy a zsarolóvírusok közintézményeket és magánszemélyeket is szemérmetlenül meg tudnak támadni, azoktól váltságdíjat követelve az adataik visszakapása érdekében. A kikezdhetetlen érvelés szerint, ha nincs kripto, nincs követhetetlen pénz, nincs zsaroló. És még mi vagyunk a Zártosztály!

Egy tudományos kutatás alapján a világhálón gyorsan rohadnak a linkek. Emiatt például egy év múlva ennek a cikknek jó eséllyel már egy linkje nem, tíz év múlva pedig már csak egy fog működni. Mekkora élmény lesz az NFT-k boldog tulajdonosainak, amikor rádöbbennek, hogy a megvásárolt és tulajdonukban levő blokklánc bejegyzés nem mutat sehova… Még szerencse, hogy Charlie és bátyja NFT-ként értékesített örökbecsű felvételét nem törlik végleg az Internetről. A jogtulajdonos apuka ugyanis ezt ígérte az aukcióra bocsátott felvételekről, de a nagylelkű vásárló nem kívánta megfosztani a világot a kultikus videoklipptől.

https://www.youtube.com/watch?v=_OBlgSz8sSM
A MI már képes borzasztó rapet énekelni. Ezért a felvételért mi kérünk elnézést!

Kiderült, hogy nem csak a PS5-ön lehet jól játszani, de a PS5 kontrolleren még zenét is lehet játszani. A számítógépre csatlakoztatva az eszközt, lehetséges a Spotify-on zenét lejátszani rajta, amit a beépített vibráló motorjaival hangokká tud alakítani. Nem audiofil élmény, inkább olyan, mintha egy különösen idegesítő dongólégy zenélgetne unalmában.

Adásunk fénypontjaként megtárgyaljuk annak a komoly kutatásnak az eredményét, amelyből az derült ki, hogy a puskából kilőtt medveállatkák egész jól bírják a strapát. A kutatás során nem l’art pour l’art lövöldöztek medveállatkákkal, hanem azért, hogy megtudják: érkezhetett-e a Földre élet más világokról, meteoritként becsapódva. A tudományos alaposságú kutatás során meghatározták, milyen lassulást képesek elviselni ezek a pinduri állatok. Gyanítjuk, hogy azok, akik a kisebb sebességű kísérletekben vettek részt, úgy tekintenek vissza az eseményekre, mint egy kiadós hullámvasutazásra.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .