ZO137 – Egy billencs tej

ZO137 – Egy billencs tej Zártosztály Podcast

Nem is gondolnád, hány millió liter vizet szállít az emberiség feleslegesen!

Vízpor, hígítás nélkül 🌊
Fiatalodás kakival 💩
Autófényező művészrobot 🚗
Megfigyel minket a big-tech 🕵️‍♂️
Rendőrök és kísérleti egerek🐭

Ne feledd, közeleg a júniusi közönségtalálkozónk! Szólj, ha jössz!

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 137. ADÁSA

Az egyszeri gémerek nem tudják, mekkora veszélyben vannak. Amikor a menő mechanikus billentyűzeteiken kopognak, nem a mindennapi embereknek szánt, ósdi gumilapos modelleket használják. A mikrokapcsolók egyedi kattanása viszont, mint egy ujjlenyomat, alkalmassá teszi őket az egyedi azonosításra. Ehhez tett elérhetővé egy programot nemrégiben egy bolgár fejlesztő.

Mi persze kitaláljuk, hogyan lehet a kapcsolók cserélgetésével védekezni, sőt egy nagyon menő újfajta titkosítási megoldást is kitalálunk a jelenség használatára építve!

Úgy érzed, megfigyelnek? Nem is hinnéd, mennyire! A Google nemrég bejelentette, hogy okosotthon-vezérlőrendszere, a Nest Hub Max a jövőben már arra is fog tudni aktiválódni, ha csak ránézünk! Így nem csak a jól megszokott mikrofonok fognak minket állandóan lehallgatni, de már a kamera is folyamatosan bekapcsolva fog maradni.

Kérdéses számunkra, hogy meg fogja-e tudni különböztetni a háztulajdonosokat a betörőktől? Képes lesz-e az idegenek jelenlétét jelezni a háztulaj felé? Vagy az új arcoknak megörül és csinál nekik profilt?

A Google kijavítja a béna videokamerákat? A Google I/O-n bejelentett, közelgő Google Meet képességek között olyat is bemutatott a cég, ami mesterséges intelligenciával képes újravilágosítani a videokameránk képét. Így a szembefény miatt elmosódó vonásainkat is felismerhetővé, jól láthatóvá varázsolja.

Nem állunk már távol attól, hogy eljusson arra a szintre a kameránkat kezelő AI, hogy tényleg valós időben képes legyen arcunkat olyan szintig deepfake-elni, hogy akár teljes banki azonosítási folyamatokat gördülékenyen lebonyolítson (bárki) a nevünkben!

Hibásan fordít a Google Translate? Nem is lesz jobb! A Google I/O-n bejelentett, a Google Translate által újonnan támogatott nyelvek kivetítésekor pár éppen a körbe kerülő nyelv feliratát elrontották

Pedig azt gondolná az ember, hogy akad egy nyelvi lektor, aki ilyenkor átnézi, mi is kerül a világszerte bemutatott fóliákra.

Meg tudod mondani, ki festette ezt a képet? Autófényező művészrobotot fejlesztettek ki az ABB-nél. Az 1000 fúvóka segítségével dolgozó, óriási tintasugaras nyomtató tetszőleges képet képes tetszőleges felületre nyomtatni.

A gondolatot továbbfejlesztve, mi egy olyan mesterséges művészintelligenciát álmodunk meg, amely erjedt bitekből ihletet merítve, menő ötleteket diktál gépbe, annak a korábban bemutatott festménykészítő robotnak, ami kulcsszavak alapján komponál festményeket, majd ezzel az új robotpajtival azokat megfelelő médiumra kinyomtatja. Így számos kortárs művésznél minőségibb alkotások is születhetnének, ráadásul AI festőnk 7/24-ben munkaképes!

Nem gondoltuk volna, hogy a kaki az örök ifjúság forrása! Angol kutatók különböző korú egerek között végeztek el széklettranszplantációt. A beavatkozás eredményeképpen, amelyik egér a koránál fiatalabb székletet kapott, elkezdett megfiatalodni, míg aki idősebb alanytól kapott salakanyagot, öregedett.

A korszakalkotó felfedezés előtt fejet hajtunk. Nem bírunk viszont szó nélkül elmenni amellett, hogy mégis mi vitte rá a kutatókat, hogy egerek kakiját cserélgessék? Különös világban élünk!

Ennek a felfedezésnek köszönhetően azonban fel fog értékelődni a használt pelenkák ára, hiszen jó alapanyagul szolgálhat a fiatalító terápiákhoz!

„Min kísérletezz, ha elfogytak az egereid? Rendőrökön!” – gondolhatta Seattle vezetése, amikor a rendvédelmi szerveken kezdték el a depresszió elleni elektromos stimulációval működő terápiájukat tesztelni.

A megoldás homlokra felhelyezett elektródákkal működik, amiről mi a Zártosztályon csak a mára már idejétmúlt elektrosokk terápiára tudtunk asszociálni. Az ötletet továbbfejlesztve a kihallgatások során is lehet, hogy tovább fogják vinni ezt az eszközt? A gyanúsítottak homlokára szerelt elektródák segítségével nagyon jól le lehet csökkenteni a vallomással kapcsolatos ellenállásukat!

Tudtad, hogy az igazán menő tetkókat selyemmel varrják?

Nemrégiben találtak egy olyan selyemből kivont proteint, amely alkalmas arra, hogy a véroxigén szintjét kijelezze. A kutatást kiterjesztik más, vérből kimutatható anyagok vizsgálatára is, mint vércukor- vagy hidratáltsági szint, amivel nyomon követhetővé válnak ezek a jellemzők. Innen már csak egy ugrás a biolumineszcens festékek megalkotása, ami segítségével éjszaka is láthatók lehetnek értékeink.

Sőt, akár zseblámpává is alakíthatjuk alkarunkat!

El sem tudjuk képzelni, mennyi vizet szállítunk fölöslegesen! Már itthon is elterjedtek a koncentrált tisztítószerek, amiket otthon fel lehet hígítani. Egy amerikai cég azonban ennél is továbbment.

Tusfürdőként nem folyadékot szállít, hanem egyenesen szappanport kézbesít megrendelőinek, biológiailag lebomló papírzacskókban. Mi jöhet ezután? Újra feltalálják a szappant?

Mi elkalandozunk a szappantól, a tejporon keresztül, egészen a parkolókban fölösleges teret foglaló autók vákuumcsomagolásáig.

Kiderült, hogy a Mustang fejlesztői nem bírnak már mit kitalálni. Legutóbb bejelentett innovatív újításuk nem más, mint egy távirányítós szomszédbosszantó. Következő modelljeikben a motor távolról beindítható és túráztatható is lesz. Ezzel a tulajdonosok megspórolhatnak egy utat az autóig, ha valakit fel akarnak idegesíteni a motorjuk bőgetésével. Pedig biztos lett volna más, amivel javíthattak volna a márka elfogadottságán!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .