ZO192 – Csivava felrázva, nem keverve

ZO192 – Csivava felrázva, nem keverve Zártosztály Podcast


📰 Szenzációs hírek a tech világából! 📰
A CES-en ezúttal is sorra jöttek az újdonságok – volt itt minden a 🤖mesterséges intelligenciával felszerelt hűtőszekrénytől, a kutyák számára egyedi étrendet kialakító konyhai robotgépi és a 3D nyomtatással készült vegán műangolnáig!
Kiderült az is, hogy a Microsoft a jövőben minden eszközébe beépíti majd az AI funkciókat, legyen szó akár a Notepadról vagy az új Copilot gombról a billentyűzeteken!
Az adás végén említett zajszűrős maszk pedig tökéletes lehet, ha valaki titkos beszélgetéseket🤐akar folytatni a tömegközlekedésen! 😉
Mindenképp érdemes elolvasni a teljes cikket és meghallgatni az adást, ha kíváncsiak vagytok a részletekre! 👀

Kezdünk végleg letenni arról, hogy adásaink cikkeit rá merjük az AI-ra bízni. Legalább annyi macera van minden egyes összefoglaló megiratásával, mint amennyi munkát igényel az AI képbe hozása és több kör után még átfoglmazást igénylő generáltatás.

CES 2024

Ismét év eleje, ismét CES! A szokványosnak tekinthető ipari fejlesztések bejelentése a technológia természetes továbbfejlődésének a része, amelynek örülünk ugyan, de mivel nem altatókat akarunk felvenni, hanem műsort, mi a piac mélyebb szelgeteiben elbúvó meglepetések közül igyekeztünk szemezgetni.

Dietetikus hűtő

Kezdetnek a Samsung AI fertőzött fridzsiderét néztünk ki magunknak, amin a gigantikus tapilap-ajtó már korábbi modellekben is megtalálható volt.

Egyedüli újdonságként a tartalom felismerésére szolgáló AI került ebbe bele, amely annyira azért nem okos, hogy tudja a lejárati dátumokat is kezelni, így azt a bepakolásnál kézzel kell egyedileg megadni. Ha ez megvan, akkor képes recepteket ajánlani és szólni, mielőtt tönkremenne a felhalmozott étel.

Annyi esze azért nincs, hogy olyan recepteket ajánljon, amivel a lejárás előtti hozzávalókat felhasználná, valamint azt sem tudja, mi van a spájzban, így nem rajongunk az okosításért.

Chivava turmix

Pedig akár a lejárt hozzzávalókat mindjárt be is forgatná a ChefPaw, kutyaételekbe.

Ez az eszköz alkalmas arra, hogy kisállataink számára ideális étrendet állítson össze, csupán bele kell önteni a hozzávalókat és elkészíti belőle a sivár konzervek és száraztápok helyett az egészséges ételt kicsiny négylábú barátainak!

Diétás vibrátor

Ha viszont kicsiny barátaink az egészséges táplálkozás ellenére is el találtak volna hízni, jó hírekkel szolgálhatunk a gazdáiknak!

Az MIT kutatói gyomorban oldódó kapszulákba rejtett kicsiny vibrátorok segítségével elérték, hogy a kísérleti állatokban 40%-kal csökkentsék az éhségérzetet.

Jelenleg ne érezzük túlzottan praktikusnak, hogy miniatűr elektromos motorokat juttassunk a gyomrunkba, hiszen azok ismételt felhasználásához aránylag nagy változásokat kell eszkölni ürítkezési szokásokban. Az eszközök higiénikus begyűjtése és újrakapszulázása valószínűleg ebben a formában nem lesz megoldható.

A CES ismét hozott pár olyan konyhai eszközt, amely beindította a fantáziánkat.

Makróhullámú fagyimelegítő

Elsőként egy masszívan túlárazott mikrohullámú sütőt tekintettünk meg, amelyen minden programot értintőképernyős tableten lehetett kiválasztani. Ennek a hasznosságát nem tudtuk nem kétségbe vonni, hiszen maga a mikrohullámú technológia úgyszólván semmit nem változott az első mikrók megjelenése óta.

A másfél perces rib eye legendája

Nem úgy a szintén megnézett grillező! A leggyorsabb házi grillező akár 900 C fokosra képes hipp-hopp felmelegíteni magát! Komoly odafigyelést igényel szerintünk, mert a sima konyhai eszközök ilyen hő elviselésére nem képesek. Emlékeztetőként, az alumínium olvadáspontja 660 fok, így ezen a hőfokon az alufóliába tekert tarja egy ritka ötvözetté válhat.

Füstmentes konyhai szmóker

Mi inkább a húsok low and slow elkészítésének hívei vagyunk, amely jellemzően nem nagy hőfokot igényel, de az autenticitás biztosítása miatt főként füst alkalmazása mellett történik,

Örömmel láttuk hát a beltéri smokert, amelybe befér egy fél ökör, és állítólag olyan jó szigeteléssel és szűrővel rendelkezik, hogy az eszköz mellett levő füstérzékelő sem kapcsol be tőle. Ha nem annyiba kerülne, mint egy kisebb használtautó, akár még be is ruháznánk egybe!

Microsoft butapirító

Persze anyagi lehetőségeink inkább egy pirítóssütő erejéig terjetdnek, így nagy örömmel láttuk, hogy a Micrsosoft XBox hűfő után a Walmart már elkezdte forgalmazni az XBox piritóssütőket. Ezek a névadó konzol designjának megfelelő fekete-fehér kiadásban sok konyha látványképébe kényelmesen beilleszkednek.

Az eszköz ugyan nem tartalmaz se mesterséges intelligenciát, se appot, se wifit, de képes az XBox logót ráégetni reggeli pirítósunkra, Kicsit berzenkedünk ugyan amiatt, hogy a pirítós egy része egyáltalán nem sül meg emiatt, így a látvány érdekében pont az az alapvető képesség sérül, amit egy piritóssütőtől elvárnánk.

Nyomtatott vegán angolna

Ha valaki gasztronómialag túllépne a vajas pirítós komplexitásán, annak csak ajánlani tudjuk a StakeHolder Foods által kifejlesztett 3D nyomtatott angolnát, amely a távol keleten igen népszerű inyencségnek számít.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a cég tisztán növényi alapanyagok felhasználásával, reprodukálni tudta az angolna állagát, ízét és színét is. A továbbfejlesztési tervekben valódi angolna sejtek felhaszálását is kitűzték célul, amit nagy örömmel fogadunk, hiszen így ki tudnak tolni a vegánokkal!

Hé, IDA, kérem a burgerem

A Volkswagen IDA nevű ChatGPT alapú asszisztenssel tervezi leszállítani a következő modelljeit.

Szuper.

Mielőtt teljesen elaludnánk a híren, tovább is lépünk.

Egy gomb mind felett

A Microsoft feldobta a műsort! Nem csupán egy új Copilot gombot hoznak be a jövő billentyűzeteire, amely természetesen csak azoknak bír majd jelentőséggel, akik előfizetnek az emeltdíjas havi szolgáltatásra, de más fotos esköz is kap a jóból!

A Notepad 30 év elfeledettség után nemrég kapott új képességeket, nem csupán képes támogatni a sötét módot, de van már benne többfüles szerkesztési lehetőség, automatikus mentés és karakterszámoló is! Mi kellhet még bele? Helyesírás ellenőrző? Formázott szöveg támogatás? Nem! Cowriter! Persze ez is csk azoknak lesz elérhető, akik amúgy o365 copilot előfizetéssel rendelkeznek és akár használhatják a Wordöt is.

Kösz a nincsmit!

Zajszűrős szájkosár

Mielőtt végre befognánk a szánkat, még megemlítjük a zajszűrős maszkot, amely a belső mikrofonjai segítségével alkalmas magánbeszélgetések elleplezésére és kitaláljuk mi mást lehet még vele csinálni?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .