ZO098 – CSI Budapest – fröccsöző vérfröccsentők

ZO098 – CSI Budapest – fröccsöző vérfröccsentők Zártosztály Podcast

A kánikula miatt kialvatlan a teljes szerkesztőség.

Sokat vacakoltunk az új mikrofon beállításával, emiatt rövid, de tartalmas adást hoztunk össze.

Következő adásunk sztárvendége Dr. Juli, lesz, megerősítendő, hogy nem vagyunk százasok!

a Zártosztály Podcast 98. adása

A felvételünk hetén zajlott le a Microsoft nagy bejelentése a következő Windowsról. Az új Microsoft oprendszer mégis sorozatszámot fog kapni, annak ellenére, hogy ezt a 10-es bejelentésekor elhagyni ígérték. A marketinges guruk ráébredtek, hogy nehéz úgy eladni valamit, hogy meg sem lehet különböztetni az előző verziótól. A közvetítést a hivatalos Microsoft csatornákon tekinthették meg az érdeklődők. Egy darabig, mivel viszonylag gyorsan kiderült, nem bírják tartani az iramot az igénnyel így a Microsoftot a Google segítette végül ki a közvetítésben. A YouTube-os linket Satya Nadella vezető technológiai tanácsadója Tweetelte ki, bár gyanítható, hogy emiatt nem kapott dicséretet! Az viszont dicséretes, hogy ennyire összetartanak a nagy technológiai cégek!

A nagyvállalati szinergiák egy másik szép példája, hogy a Windows 11 alkalmazásboltjában új, eddig nem látott alkalmazástípusok jelentek meg. A bejelentések szerint a Windows 11 az Amazon Appstore-ból származó Android alkalmazásokat lesz képes futtatni, Ezzel lényegesen közelebb hozza egymáshoz a két nagy ökoszisztémát. Így olyan alkalmazások, amik eddig csak Androidon működtek válnak elérhetővé Windowson is. Kérdés mit fog erre lépni az Apple?

Forrás: Google

Hatalmas fejlesztés, hogy nemsokára jobban láthatóvá válnak a Google Meetes jelentkezések. No annyira nem, hogy abból észrevehető legyen ki akar beszélni. Már várjuk a felhördülést, hogy „micsoda vircsaft ez kéremszépen”? Az ikon bőrszíne nem változtatható, ráadásul fehér! Ami valóságos újdonság azonban, az sajnos nem kapott akkora fókuszt a hírekben. Pedig egy régi problémát orvosol: végre eltűnik a jelentkezés, ha az ember megkapta a szót! Így elkerülhetők azok a kínos beszélgetések, hogy: Béla, akarsz még mondani valamit?

A képen a második sorban levő ember akarna beszélni.

A Tinder, a jobb-bal húzgálással párkereséséről elhíresült szolgáltató, nemsokára beszélgetésre is ösztönzi a felhasználóit. Ezt nem értjük, mert szerintünk egyértelműen az eredeti üzleti modellel, a gyors párosítással ellentétes gondolatmenetnek tűnik. Az eddig megértett hírek alapján talán nincs is miért aggódni, és lehet, hogy csupán néhány minijátékról van szó, amit majd halkan ki is fognak vezetni a későbbiekben. Az elmélyült ismerkedésre a továbbiakban ismét ott vannak az egyetemi kávézók, a művész mozik, valamint a diszkó!

A párosítás pillanata csodálatos, éveken át lehet az első találkozásról megemlékezni, valamint számos parázs vita pattanhat ki az elfelejtettt évfordulókon. Beeple, akit NFT-vel kapcsolatban többször is említettünk, találta ki az új üzleti modellt: nagy pillanatok megvásárlása. A jeles sportolók és művészek pályáját meghatározó események pillanatait lehet megvásárolni nála, különböző előre megszabott árakon, kapcsolódó relikviákkal. Jelenleg az Andy Murray (gy.k. teniszező) 2013-as wimbledoni győzelméhez kapcsolódó pillanat értékesítése folyik, különböző csomagokban. Alapból egy míves képkeret jár a vásárlóknak egy QR kóddal, amin az ahhoz tartozó összegyűjtött események/videók érhetők el. A megvásárolt csomag árától függően lehetséges izzadt törülköződarabot, aláírt posztert stb. is kapni. Sőt, a legdrágább élménycsomagban 30 perc játék is benne foglaltatik a legendával. Tehát feltalálták a digitális kegytárgyboltot, linken keresztül.

Elég szomorú dolog, hogy az internetes linkek gyakran megszűnnek, elvándorolnak az idők során. Többnyire csak egy-két hivatkozás esik áldozatául az átrendezett weboldalaknak, azonban akadnak nagyobb link-katasztrófák is. Ezúttal a Google süllyeszti el a linkekkel megrakott Titanicot. A Google Drive és Youtube megosztások központilag új, nehezebben kikövetkeztethető linkeket fognak kapni, amivel egyidejűleg a korábbi hivatkozások megszűnnek működni. Hallgatóink csodálkozhatnak, ha az adásban keresnék a témát: a vágás áldozatául esett, de olvasnivalónak még érdekes!

Megmosolyogtatóak ezek az NFT-k. Így vidámabban megy a munka is! A Canon kínai irodáiban mosolyérzékelős belépőkapukat szereltek fel, ami csak a mosolygó alkalmazottakat engedi át. El is játszunk a gondolattal: mi lenne, ha a helyi fűszeres ételtől elcsapott gyomrú külföldi kolléga a kapunál szembesülne azzal, hogy az nem nyílik, mert bár érvényes minden engedélye, de sajnos nem őszinte a mosolya? Végülis van az a pont, hogy már mindegy, és megkönnyebbülten elmosolyodik, csak akkor már lehet, hogy pingvinezni kell a mellékhelyiségig. Vajon a minisztériumokban bevezetik-e, hogy oda csak komoly arccal lehet belépni, esetleg csak díszlépésben?

Mindenki panaszkodik az időjárásra, de senki sem tesz ellene semmit.

Charles Dudley Warner

Időszerűvé vált minden, ami vízközeli: medence, tópart, tengerpart, mindegy, csak adjon némi hűsítést. Folyik a küzdelem az árnyékos, hűs helyekért. Gyerekkorunk apró vízipisztolyai már labdába sem rúgnak a ma kapható kézi vízágyúk ellen. A fegyverkezési harc következő lépése az illusztrációnkon is szereplő medence-tank. Ezzel aztán végre úgy meg lehet fröcskölni a szomszédék ferdefejű Lajcsikáját, hogy arról koldul! Legközelebb meggondolja, kinek nem ad a savanyúcukorból!

Imádjuk a CSI: (BÁRHOL) sorozatokat. Kivétel nélkül túlcsavaros bűnözők elkapásáról szól, amiben csak a tudomány és a modern analitikus technológiák tudnak segíteni. A több mind 150 éve bizonyítási eljárásként használt, és filmeken is számtalanszor perdöntőként beállított vérfröccsenés analízis tudományos vizsgálatok szerint sarlatánság. Sajnos a megkérdezett szakértők nagyon nagy százaléka teljesen mást állapított meg ugyanazoknak a mintáknak az analíziséből, mint a többiek. Mi pedig akár azt is szívesen elhittük volna, hogy a fényképeken farmernadrág-ujjlenyomat alkalmas hiteles azonosításra. Egy világ omlott össze bennünk!

Persze nem minden ruhát vágtak lézerirányítású ollóval, hogy olyan pontos munkát lehessen végezni, ami fényképen megkülönbözthetetlen. Ezt persze továbbtervezzük, szakmailag inspirálódva!

Kínában sok kriptobányát bezártak a kriptobányászati szigorítások miatt. Ez világszinten visszavágta a kriptovaluták árfolyamát, valamint az eddig túlárazott videokártyák is hirtelen közelíteni kezdtek az eredeti listaárukhoz. Az élelmes kínai vállalkozók teljes bányákat kezdtek értékesíteni, illetve áttelepíteni az USA-ba, ahol az új napelemes áramfarmok várják a bitvájárokat.

Texasban ugyanakkor sokan meglepődtek, hogy az elektromos szolgáltatójuk lekapcsolta a hőségben a távirányítású termosztátjaikat. A kedvezményes tarifáik, illetve az ingyenes otthonautomatizálási rendszerük egyik szerződéses feltétele volt ugyanis, hogy extra terhelés esetén erre joga van a szolgáltatónak. Ilyen a kapitalizmus!

Kiderült, hogy a sivatagi időjárást nem bírják a Starlink műholdvevők, és 50 fok felett kikapcsolnak. Ha már ilyen időben úgysem használható, akkor kitaláljuk, mire lehet alkalmas a használaton kívüli az eszköz rekkenő hőségben. Lábvizet például kiválóan lehet tartani benne, valamint alkalmas akár egyszemélyes bográcsnak is!

Egy könnyed kézimunkával zárjuk adásunkat: mint kiderült, van aki megoldotta a Polaroidok mélységélességének, kontrasztjának a problémáit és ami még fontosabb, megtalálta azok elhalványodásának ellenszerét. A művészi gondossággal kézzel hímzett Polaroidok lehetőséget adnak arra, hogy a fontos pillanatokat jobban meglehessen őrizni, mint egy NFT-n!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .