ZO170 – Bolondok napja

ZO170 – Bolondok napja Zártosztály Podcast

Ne szalaszd el csörgősipkás nemzeti ünnepünkre eső felvételünket! Üstökösként elhomályosítjuk a csillagokat, mint mások a telekommunikációs műholdjaikkal. Ráébredünk, hogy a műkövek is működhetnek, pedig még az almáinkat sem szurkáltuk még tele csicsás díszecskékel.

Szemműtét kamerával 📷
Mammutgasztronómia 🦣
Üstökön ragadott csillagok ☄️
Tésztaszűrő kosárlabda 🏀

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Sony retina-kamera

A Sony bejelentette, hogy új kamerával bővíti termékkínálatát: a DSC-HX99 RNV-vel. A Retina Projection Camera kit néven is ismert DSC-HX99 RNV, nem dicsekszik hatalmas funkciókészlettel vagy bonyolult autofókusz rendszerrel, hanem látássérült fotósoknak segít a képek közvetlen vetítésével a retina felületére. Az eszköz magja a Cybershot DSC-HX99, amelyet a Sony 2019-ben adott ki a világ legkisebb kompakt kamerájaként. Az optikai és elektronikus stabilizációval, 30x nagyteljesítményű zoom objektívvell és 4K videófelvétellel rendelkező kamera a japán kvantumpont lézer cég, a QD Laser Retissa Neoviewer technológiájával kiegészítve bővíti a fotósok lehetőségeit. A Retissa Neoviewer egy alacsony energiájú RGB félvezető lézerrel vetíti a képet a felhasználó retinájára, amely megoldja a látássérült vagy a szemproblémákkal küzdő fotósok fókuszálási nehézségeit. A DSC-HX99 RNV ára 600 dollár lesz, ami az általános piaci árnál magasabb, de a Sony többi kamerájához képest még így is kedvező árnak számít, és remélhetőleg újabb lehetőséget teremt az akadálymentesített eszközök piacán.

Mi lenne, ha? Fényképezőgép

A holland művész, Jasper van Loenen készített egy kamerát, amely nem a hagyományos módon rögzíti a fényképet, hanem egy kép alapján először szöveges leírást generál a tartalomról, majd ezt a leírást egy másik mesterséges intelligencia felhasználásával visszaalakítja egy képpé. A kamera fekete doboz formájában van, melyben egy Raspberry Pi és egy Fuji Instax Mini nyomtató van beépítve. A kamera különösen érdekessé válik a nyomtatóhoz kifejlesztett Bluetooth protokollon alapuló Python kódjával, amely lehetővé teszi a könnyű nyomtatást. Az eredményként kapott képek szépek, ugyanakkor művi és valóságtól elrugaszkodottak. A cikk szerzői örülnek, hogy az ilyen AI-alapú fotótechnológiák népszerűsége nő, és javasolják, hogy talán a jövőben a kevésbé kompetens fotósok is könnyen élhetnek majd az ilyen funkciókkal felszerelt kamerákkal.

Tiltott húsok

Az Egyesült Államok kormánya épp csak elkezdte megszokni az állati sejttenyésztett hús fogalmát, amikor az olasz kormány beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a laboratóriumban előállított élelmiszerek használatát. A törvényjavaslat értelmében az állam az agráripari örökség védelmére törekszik, és az agrárminiszter, Francesco Lollobrigida szerint a laboratóriumi termékek nem garantálják a minőséget, az állatjólétet és a kultúránk és hagyományaink védelmét. Az előterjesztett törvény most kerül a parlament elé, és ha elfogadják, akkor jövőbeni jogsértések esetén akár 60 000 eurós, vagy körülbelül 65 000 dolláros bírságokkal számolhatnak. Az elterjedőben lévő sejttenyésztett húsokat gyártó cégek szerint az ilyen betiltás rossz közpolitika, és korlátozná az emberek képességét, hogy a környezeti hatásokkal és az állatjóléttel foglalkozó új termékeket válasszanak. A Good Meat és az Upside Foods jelenleg az egyetlen két cég az Egyesült Államokban, amelyeket engedélyeztek a termékeik kereskedelmi forgalomba hozatalára.

Mammutgolyó a szádba!

A Vow, egy ausztrál társaság, amely laboratóriumban állati sejtekből készít hústermékeket, állítása szerint létrehozta az első húsgolyót mamut DNS-ből. A cég a mamut eredeti DNS-ét és egy afrikai elefánt DNS-ének darabjait kombinálta, hogy a húsgolyókat előállítsa. A mamut hús kulcsfontosságú fehérjéjét, a mio globint az elefánt genomjából származó DNS-sel egészítették ki. A vállalat azt állítja, hogy a sejteket, amelyeket a mamut DNS-éből állítottak elő, „növelték és szaporították, ahogyan az évezredekkel ezelőtti mamutokban történt”. A Vow bejelentése nagy részben a kultivált hústermékekkel kapcsolatos kutatások népszerűsítésére irányul, és arra a lehetőségre összpontosít, hogy a jövőben biztonságos és fenntartható fehérjeforrást nyújthat az embereknek anélkül, hogy állatokat kellene megölniük.

Egy kis tökös, üstökös

Jó hír az összes sztárobszervatívoknak: nem kell tovább várni, hogy végre valami „istenfélelemmel” kapcsolatos történés zajlódjon a világban, mert éppen most érkezik egy „isten”i csoda! Egy üstökös érkezik a Föld közelébe, amely már régóta vándorol az univerzumban, de most úgy döntött, hogy ismét meglátogat minket. A tudósok azonnal ráböktek, és elnevezték C/2023 A3-nak (Tsuchinshan-ATLAS). Ez a név talán nem túl szexi, de legalább kreatív, nem? És ha szeretnéd látni ezt a csodát, akkor készülj fel, mert jövőre már szemmel látható lesz, csak ki kell menni az éjszakába, és úgy ránézni a csillagos égre. Ha pedig a legjobban szeretnéd látni, akkor az október 13-ai nap a te napod, mert akkor a legközelebb lesz a Földhöz. Azonban, ha az a baj, hogy nincs csillagászati látásod, vagy nem érdekel az egész, akkor is legyen nyugodt a lelked, mert a tudósok még mindig sok érdekes adatot szerezhetnek az üstökösről, még akkor is, ha szétpukkan a Föld közelében. Tehát, ha az éjszakai égbolton valami különlegeset szeretnél látni, és meg akarod szakítani a napi rutint, akkor a C/2023 A3 az üstökös neked!

Trinidadi műkövesek

Az elmúlt években a műanyagszennyezés olyan elterjedtté vált, hogy már még a kavicsok is betonná állnak össze. Egy brazil szigeten végzett kutatás során geológusok fedezték fel, hogy a sziget sziklái műanyaghulladékból állnak össze, ami újra felfrissíti a tudományos közösség érzését a műanyag szennyezés miatt érzett sürgősséggel kapcsolatban. Azonban az sem mellékes, hogy a kutatóknak volt annyi szerencséjük, hogy közben százával találkoztak a szigeten költő zöld teknősökkel, akiket véd a sziget védett területe státusza, és az emberiség rosszullététől csak a sok-sok kilométernyire lévő brazil haditengerészeti bázis munkásai különböztetik meg. Hát, nem csoda, hogy a teknősök úgy döntöttek, hogy jobb megúszni ezt az egészet, és inkább tojást raknak otthon, mint hogy kénytelenek legyenek ilyen szennyezett szigeteken születni. A geológusok szerint a szigeten az egyetlen emberi hatás a halászhálók által cipelt műanyaghulladék, amelyet a tengeri áramlatok elhoznak a szigetekre, valószínűleg dél-amerikai és afrikai halászatokról. Tehát, összefoglalva, ha te is úgy döntesz, hogy elutazol a Trindade-szigetre, azt javasoljuk, hogy ne vigyél magaddal műanyagot, de ha mégis, legalább hagyd otthon a halászhálódat.

Almaszín almaszíj

Ha szereted az Apple Watch-okat és az össze-vissza színeket, akkor tutira érdekelni fog, hogy az Apple tervez egy új óraszíj-rendszer, amivel a karkötőd színe szinkronizálódna a képernyőddel. Vagyis, ha kicseréled a hot pink színű óraszíjat egy földszínű zöldre, akkor a képernyőd színe is változna, anélkül, hogy te magadnak kellene babrálnod a beállításokkal. A cég be is adta az erre vonatkozó szabadalmi kérelmet, amelyben az NFC chip lehetővé tenné az órád és az óraszíjaid közti kapcsolatot. Ráadásul nem csak a szín szinkronizálódna, hanem például az edzős óraszíj aktiválná a fitness appot, vagy a strandos szíj aktiválná a vízszűrős hangot, amikor levennéd a karkötőt. Azért ne örüljünk túlságosan, mert az Apple azt is betervezte, hogy a rendszer észrevenné, ha valamilyen nem hivatalos óraszíjat használnál, és akkor az órád bíztatna, hogy csak az eredeti, sokkal drágább szíjat használd. Na, erre már mondjuk passz.

Papucs iPhone

A Casetify új iPhone tokjai, melyeket Crocs cipőre hasonlítanak, és lyukak vannak rajta, amiket különböző figurák kitűzésével személyre szabhatunk, 52 dollárba kerülnek. A tokok 13-14 lyukkal rendelkeznek, melyeket 22 dolláros készletekben lehet megvásárolni, ami nem egy olcsó mulatság. A tokok csak iPhone 14 Pro és Pro Max modellekhez kaphatók. A termékeket egyszerre négy fő készletben lehet megvásárolni: egy „cottage core” készletben, egy „retro west” készletben, egy „diner breakfast” készletben és egy „peace love earth” készletben. Az árak 82 dollárig is emelkednek. A TechCrunch nem szokott okostelefon tokokról írni, de amikor meglátták ezt az új termékvonalat, tudták, hogy kivételt kell tenniük annak valóban furcsa természetéből adódóan. Azok a vásárlók, akik ezeket a tokokat megvásárolják, nem azért teszik, mert védelmet nyújtanak a készüléknek, hanem mert meg akarják adni „az esztétikát” a telefonjuknak.

Wilson bácsi

Na hallod csak, azt hitted csak az abroncsokat lehet újra feltalálni? Na, nem! Az Wilson mérnökei most a labdák újragondolásán dolgoznak, és előálltak egy olyan prototípussal, ami levegő nélkül működik. Hát hogy áll ez? Nos, a labda felületét nyolc szárny szerű panelek borítják, ami már megszokott. Viszont a belsejében egy lötyögős, határozottan kaptárságos rácsrendszer található, ami csökkenti a légnyomást. Tehát, levegő persze van a labdában, csak nem úgy, mint az abroncsban. De ez igazából mindegy is, mert a labda ugyanúgy pattog, mint egy hagyományos kosárlabda, csak épp a rugalmassága miatt. Na és hogy készült el ez a zseniális kütyü? Nos, a Wilson mérnökei virtuálisan tervezték meg, majd egy 3D nyomtató céggel együttműködve kinyomtatták. Az eredmény egy fekete kosárlabda lett, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos társai. Az NBA is teszteli már a labdát, szóval lehet, hogy hamarosan már a levegő is kimarad a játékból!

Kulcsmásoló Android

Az én kulcsom az én váram, tartja a mondás, de a szellemes Maxime Beasse és Quentin Clement most úgy döntött, hogy nem akarnak várakat védeni, inkább olyan dolgokat fejlesztenek ki, amik segítenek kinyitni mások várait. A KeyDecoder nevű appjukkal ugyanis képekből is lemásolhatók kulcsok, így a szomszéd Béla, aki az éjjel nappalit szeretne, már csak egy telefonnal rendelkező haverjára van szüksége, aki lefotózza a kulcsait. Természetesen nem az összes kulcsot lehet így lemásolni, csak azokat, amik laposan hevernek egy papíron, de azért ajánlatos vigyázni, mert ki tudja, ki a következő áldozat. Vigyázzatok a kulcsaitokkal, mert lehet, hogy már csak egy kattintásnyira vagytok attól, hogy megtudjátok, milyen érzésnek lenni a betörő oldalán.

Kirekesztő fénykard

Disney mindig meglep valami újdonsággal, legyen az egy nagyon nagy egér vagy egy igazi világító kard. Az újabb fegyverük már nem csak a pörgős zene mellett világít, hanem tényleg olyan hatást kelt, mintha igazi lenne. Sajnos azonban nem lehet megvásárolni, csak a Disney parkokban élő színészek és a The Mandalorian sorozaton dolgozók használhatják. Így pedig azt hiszem, hogy sok Star Wars rajongó szíve szakadt meg, mert ők csak a plasztik fegyverekre szorítkozhatnak. Következő lépésként talán Disney egy saját jedi akadémiát indít, ahol az emberek hivatássá tehetik a fénykardforgatást.

Edge kripropénztárca

Na, végre! Az Edge böngészőm újabb, teljesen szükségtelen feature-je érkezett: a kriptopénz tárcája! Mert ugye mi más hiányzott volna a böngészőmből, mint az a lehetőség, hogy közvetlenül onnan vehessek Bitcoint és társait? Szerencsére a Microsoft úgy döntött, hogy nem elég, hogy telepakolják az Edge-et mindenféle felesleges gombbal, még egy Bing gombot is rádobtak, amit nem lehet eltávolítani. De várj csak, itt még nincs vége! Az Edge böngésző most már képes NFT-k tárolására is, mert nyilván erre vártunk mi, halandók. Az Edge-ben található kriptotárca már most okoz gondot az érintetteknek, hiszen a Microsoft nemrég elbocsátott néhány embert az Edge csapatából, akik sokkal hasznosabb funkciókon dolgoztak. Na, de azért megnyugtató, hogy az Edge böngésző immár nem csak keresőmotoros nyomulással, de kriptopénz tárolással is hódít. Hajrá, Microsoft!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás a(z) “ZO170 – Bolondok napja” bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    Bár kevésbé 🐊…

    • Bódizs Péter Nagyon jó alap! Technocol Rapiddal erre is lehet kindercsokis játékokat ragasztani! Eddig, mi mindig közvetlenül a telefonra próbáltunk csak ragasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .