ZO091 – Ben-Hur újra száguld

ZO091 – Ben-Hur újra száguld Zártosztály Podcast

Marsi rover-csaták.
1%-nyi amerikai miatt tűnnek el a csillagok az égről.
Minden nyelven beszélő filmsztárok.
Átnevelő tábor rasszista és szexista algoritmusoknak.

A zÁRTOSZTÁLY PODCAST 91. ADÁSA

Adásunkba mindenki szeretett JCN-je ezúttal Jean-Cloud van Networkként tér vissza. Látogatónk egyik pillanatban Jean-Claude van Damme kapcsolati hálózatának képzeli magát, majd egy felhőn csücsülve két teherautó között spárgával akar hálózatot csiholni.

Az azóta érvénybe lépett szabályozás miatt már nem kötelező a szabadtéren a maszk viselés. Utánanézni is felesleges, hány epizódunkban viseltünk Muskot: az utóbbi adások mindegyikében kapott adásidőt valamelyik cége, ami ezúttal is elkerülhetetlenül lebeg a fejünk felett.

Kína Marsot ért, de nem úgy mint az európai marsraszálló egység, hanem egyben. Lassan kigurul belőle a felszíni felderítőegység is, amivel nem szabad viccelődni, mert a végén még begurul! Elgondolkozunk, hogy az indiai marsjárót vajon Land Rovernek fogják-e hívni, ha már az ottani illetőségű Tata Motors a név tulajdonosa? Szóba kerül az Űrhadosztály című sorozat, ami hasonló szituációt boncolgat. Bakancsot a Marsra is!

Netflix: Űrhadosztály

Benedict rendszeresen szakadozó netéről mi más is juthatna eszünkbe, mint Musk? A Starlink alapítója nemrégiben beismerte, hogy a Starlink nem rengeti meg az amerikai szélessávű internetet. A jelenlegi mérések alapján a technológia 500.000 előfizető esetén már komoly kihívásokkal fog küzdeni. A sűrűbben lakott településeken a megosztott sávszélesség igen hamar elvékonyodik, ahogy több előfizető között kell azt leosztani. Különös, hogy erre az elemi matematikai feladványra korábban még nem gondoltak, pedig azt még mi is ki tudtuk számolni egy korábbi adásunkban! Ez az USA népességének is csupán 1%-át jelenti, a Föld lakosságára vetítve pedig csupán 0.007%. Emiatt aztán tényleg kár volt az Föld környékén az űrt teleszemetelni!

A Flawless megcsinálta a deepfake szinkronizálást, amit szintén megjósoltunk egy korábbi adásunkban. Ebben a technikában az új nyelvű szöveghez tartozó arc és a szájmozgásokat is „követi” az eredeti színész. Egyre közeledik az a pont, hogy az „élőszereplős” filmeken már rég elhunyt, így jogdíj alól mentes, sztárszínészek elevenedjenek meg. Hirtelen egy Charlton Heston főszereplésével készített Ben Hur universe franchise sorozatot képzelünk el, például egy Johnny Weismuller féle Tarzannal.

Ha már fekete-fehér, a Google bejelentette, hogy javít a képszépítő algoritmusain. Ezek ugyanis arra vannak felkészítve, hogy az emberi arcokon kiemelje a kontrasztokat és így azokat felismerhetőbbé tegye. Míg ez világosabb bőr esetén kiválóan működik, a sötétebb árnyalatokat hajlamos túlvilágosítani.

A Twitter képkivágó mesterséges intelligenciáját tévesen szexistának bélyegezték, ami miatt azt nyugdíjazták. Ez az algoritmus olyan jegyeket keresett a képeken, amikre érdemes lenne fókuszálni. A beazonosított részletek közül a kép közepéhez legközelebbi legnagyobbra fókuszált, amiben egy sportoló vagy egy feliratos pulóver esetén a felirat volt. Emiatt gyakran fókuszált női mellekre, néhányak felháborodását kivívva.

Így két eddig jól működő algoritmus került nyugdíjazásra. Elgondolkodunk, mi történik egy ilyen esetben? Kivonszolják a bitrétre és kíméletlenül tarkón lövik? A jövőben esetleg ezeket a barbár módszereket nem lehetne helyettesíteni egy algoritmus-psziciáter algoritmussal, ami átsegíti a hibás berögződések változtatásának nehézségein?

A Google bemutatta a szerepjátékra képes mesterséges intelligenciáját. Ez a gyerekek játékához hasonlóan beleéli magát egy adott szerepbe és annak megfelelően reagál az őt ért ingerekre. Az algoritmus a weben található információk alapján egyszer a Plútó (kis)bolygónak, egyszer pedig egy papírrepülőnek képzelte magát. Fontos lépés az értelmi és érzelmi fejlődéshez, ami hozzásegít minket a valós intelligenciához és akár az empátia alapjait is le tudja majd fektetni. Ennek az autonóm, kontextuális beszélgetésre képes logikának a későbbiekben kiváló alkalmazási területe lehet például a szövegfeldolgozás világában. Mi elsőként egy unott indiai helpdeskes helyettesítésére gondoltuk alkalmazni. Ha beválik, akkor képzelheti magát algoritmus-pszichiáternek is!

A Google megnyitotta az új boltját, ahol a termékeinek megfogható, kipróbálható verzióit is meg lehet kapni. A Chromebook, Pixel phone, Fitbit, stb.-n túl nagyon reméljük, hogy lehet kapni offline Google keresőt és felhőt is! A Google anyacége az Alphabet, tehát ennek a boltnak a magyar megfelelőjét már remélhetőleg a stílszerű ABC néven fogják majd megnyitni.

Az Alphabet egyik alcége a Waymo, ami önvezető flottát készít. Az egyik Waymo autó nemcsak megzavarodott, de el is menekült a segítségére siető szervizesek elől. Lehet, hogy nem szeretett volna kimenni a szervizesekkel a mezőre?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .