ZO165 – Ápolt szaporítás

ZO165 – Ápolt szaporítás Zártosztály Podcast

LinkedIn hirdetéssel műsorvezetőt? Ki gondolta volna, hogy erre is jó lehet a platform? Hirdetésünkre jelentkező műsorvezető jelöltjeinkkel készített adásunk rávilágított pár érdekes technológiai tényre is.
A vape nem csak káros az egészségre, de nehéz kiszedni a szörtyögését az adásból, a gamer headset pedig visszhangzik. A további adásokhoz mindenképpen szükség lesz a hangtechnika feltételek pontosítására.

Adásunkban elhangzottak röviden:
Robotevő szúnyogok 🦟
Felkopik a kék madár csőre? 🐥
Hallgat ránk a Bing? 🦻
Beszól a Bixby? 😡

Új módszert dolgoztak ki a rovarok táplálkozási viselkedésének tanulmányozására. A módszer lényege, hogy egy 3D nyomtatóval készült szintetikus bőr helyettesíti a laboratóriumi kísérletekhez szükséges élő alanyokat, így megtakarítva az emberek és állatok bántalmazását. A bioprinting technikát felhasználva a kutatók hidrogélből készült bőrpótlékokat alkottak, amelyek apró passzázsokkal rendelkeznek a vér áramlásához. A hidrogéleket a műanyag dobozba helyezik, amelyet kamerák vesszenek körül. A moszkitók belépnek a dobozba, majd a kamerák rögzítik, hogy milyen gyakran és melyik hidrogélre szállnak le, mennyi ideig maradnak ott, hogy harapnak-e és mennyi ideig táplálkoznak. Az új módszert azonban nem csak az állatkísérletek megszüntetésére lehet használni, hanem a rovarok táplálkozási viselkedésének általánosabb tanulmányozására is. Az új rendszer lehetőséget teremt azoknak a laboratóriumoknak, amelyek korábban nem engedhették meg maguknak a rovarokkal való kísérletezést, hogy részt vegyenek a kutatásban. A módszerrel különböző rovarriasztók tesztelhetők és azok hatékonysága is vizsgálható. A kutatást a Robert J. Kleberg Jr. és Helen C. Kleberg Alapítvány támogatta.

A Twitter belső kommunikációs infrastruktúrájának meghibásodása és a projektkezelő rendszer leállása miatt a cég dolgozói kénytelenek voltak „hópihézni” a munkájukat. A cég állítólag rendszeres karbantartást végzett a Slack üzenetküldő szolgáltatáson, de a valóságban az üzenetküldő szolgáltatásra nem fizettek. Ennek eredményeként a dolgozók nem tudtak kommunikálni egymással, melynek következtében a legtöbb programozó szabadságra ment.

Ez az esemény a dolgozók nagy részében elégedetlenséget váltott ki, és úgy vélik, hogy a cégnek meg kellene javítania a kommunikációs infrastruktúráját, hogy hasonló esetek ne ismétlődjenek meg a jövőben. Az alkalmazottak számára a Slack nem csak egy egyszerű üzenetküldő rendszer, hanem az intézményes emlékezet egyfajta tárhelye, amelyet a munkatársak folyamatosan használnak és amelyre egyre nagyobb szükség van azóta, hogy az Elon Musk által vezetett cég elbocsátott több ezer dolgozót.

A Jira projektkezelő rendszer is leállt ugyanazon a napon, így az alkalmazottaknak semmilyen lehetőségük nem volt a munkájuk folytatására. A legtöbb programozó szabadságra ment, mivel nem volt kód, amit tovább lehetett volna fejleszteni. Az események miatt a dolgozók nagy része elégedetlen, és úgy véli, hogy a cégnek meg kellene javítania a kommunikációs infrastruktúráját.

Az ügy pikantériája, hogy Elon Musk, a Twitter vezetője, követeli azzal a céllal, hogy a cég algoritmusainak működését fokozza, hogy azok nyílt forráskódúvá váljanak. A Twitter egy ideje küzd a teljesítményével, a lassulással és a stabilitási problémákkal. Az alkalmazottak véleménye szerint a cégnek elsődlegesen a kommunikációs infrastruktúráját kellene javítania, mielőtt nyílt forráskódúvá teszi az algoritmusait.

Ezen kívül az események sorozata nem áll meg itt. Ázsia-szerte rövid időre elérhetetlen volt a Twitter szolgáltatása. A vállalat azóta elnézést kért az ügy miatt. Az alkalmazottak azt remélik, hogy a cég javítani fog a kommunikációs infrastruktúráján és a szolgáltatások minőségén is, hogy a jövőben hasonló esetek ne forduljanak elő.

Microsoft bejelentette, hogy az új, mesterséges intelligenciával felszerelt Bing elérhetővé vált mobilalkalmazásokban és a Skype szolgáltatásban is. A mobilalkalmazás használói elővételben juthatnak hozzá az újdonságokhoz. A Skype integráció még tesztelés alatt áll, de lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy bármelyik beszélgetésbe beilleszthessék a Binget, és az általuk feltett kérdésekre választ kapjanak. Az üzenetek formázásában és az eredmények megjelenítésében is választhatók az opciók. A mobilalkalmazásokban szintén elérhetővé vált a hangalapú keresési lehetőség, amelynek során a Bing a Microsoft saját szöveg-kiolvasó technológiáját használja. A Bing keresőmotorral kapcsolatos fejlesztések azért fontosak, mert az elmúlt években a Google ellenfele a globális piacrészt tekintve alig érte el az egy százalékot. A frissítésekkel a Microsoft azonban nagyobb figyelmet kíván szentelni az online keresési szolgáltatásnak.

SEOUL, SOUTH KOREA – AUGUST 25: The Samsung logo is displayed at the Samsung office on August 25, 2017 in Seoul, South Korea. Prosecutors are seeking a 12-year jail sentence. Lee, de facto chief of South Korean conglomerate, faces five charges connecting the bribery scandal involving ousted former President Park Geun-hye and her confidant Choi Soon-sil. The verdict affects the business of Samsung, which has launched new Galaxy Note 8 smartphone to wipe out the misery of exploding Note 7 last year. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Samsung bemutatott egy új Bixby funkciót, amely létrehoz egy AI-generált másolatot a felhasználó hangjáról, hogy hívásokat válaszoljon. Az új „Egyedi hangkészítő” lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző mondatokat rögzítsenek Bixby számára, hogy elemzéseket és az AI-generált másolatokat készítsék a hangjukról. Sajnos, a funkció jelenleg csak koreai nyelven érhető el a Galaxy S23 sorozatú eszközökön. A funkció célja, hogy az AI-generált hangját használja a felhasználók helyett, amikor nem tudják válaszolni a hívásokra. A Samsung azt tervezi, hogy a jövőben más Samsung-képességekkel is kompatibilissé teszi a funkciót a telefonhívásokon túl. Az új funkció mellett a Samsung bejelentette, hogy a Bixby Text Call funkciója most támogatja az angol hívásokat is. A funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy üzenetet írjanak, amelyet a Bixby felolvasson a hívónak. A Samsung azt is bejelentette, hogy a felhasználók testreszabhatják a Bixby felébresztési frázisát és hogy a Bixby képes zenét játszani a Samsung Health-en keresztül. A Samsung továbbá bejelentette, hogy bővítette azokat a dolgokat, amelyeket a Bixby offline módban is el tud végezni, mint például az időzítő beállítása vagy a zseblámpa bekapcsolása.

Egy újságíró sikeresen feltörte a saját bankszámláját egy mesterséges intelligencia által generált hang felhasználásával. Az Eleven Labs nevű cég szolgáltatását használta fel, amely egy valósághű és sokoldalú beszédszintézisre összpontosító mesterséges intelligencia vállalkozás. Az újságíró felvett öt percnyi beszédet és feltöltötte azt az Eleven Labs szoftverébe, amely a felvételeket használta a szintetizált hang létrehozásához. Ezután letölthette a hangmintákat, amelyeket a bankjának telefonos ügyfélszolgálatán játszott le, és a rendszer nem észlelte a hamis hangot. A szintén hangalapú azonosítást használó bankok állítása szerint a hangalapú biometrikus biztonsági rendszerek biztonságosak és hatékonyak, azonban ez az eset rámutatott a rendszer sérülékenységére. Egy ilyen sebezhetőség nem csak az átlagfelhasználóknak jelent veszélyt, hanem azoknak is, akik pénzügyi visszaélésektől szenvednek, és amúgy privát tartalmakat használnának a számlájukon. Azonban a hangalapú azonosítás általában kikapcsolható opció, és a mesterséges intelligencia alapú utánzó technológia elterjedése miatt javasolt ezt a funkciót kikapcsolni.

Robot concept or robot hand chatbot pressing computer keyboard enter

Science Fiction Kiadók AI-generált történetekkel vannak elárasztva

Az OpenAI ChatGPT és GPT-3 modellekhez hasonló AI eszközökkel szerződő írók által generált novellák elárasztják a Clarkesworld nevű sci-fi és fantasy irodalmi magazin beérkező anyagait. Az ilyen típusú történetek felmerülő etikai kérdései miatt a kiadó tulajdonosa bezárta a beérkezési portált. Az AI által generált történetek előállítása gyorsabb és könnyebb, mint az emberi írás, de az eredmények gyakran kiszámíthatóak és unalmasak. Az ilyen típusú beérkezések még a nyelvi korlátokkal küzdő, nem angol anyanyelvű írók munkáit is érintik. Az ipar számára új problémát jelentő esetekkel kapcsolatban az AI technológia fejlesztőitől várják a megoldást.

Photo by Vjeran Pavic / The Verge

Az Apple Watch importtiltása egyre valószínűbbé válik

Az Apple Watch olyan funkciói, mint például az EKG és a pulzus oximéter miatt két lehetséges importtiltással szembesülhet.

Az orvostechnikai eszközöket gyártó AliveCor bejelentette, hogy Joe Biden elnök megerősítette az International Trade Commission (ITC) döntését, amely importtiltással fenyegeti az Apple Watch EKG funkcióját. Az ITC korábban kimondta, hogy az Apple megsértette az AliveCor viselhető EKG technológiáját, és korlátozott kizárási rendelést javasolt az Apple Watch EKG funkcióval rendelkező modellek és azok importálása ellen az USA-ba.

Az Apple szóvivője, Hannah Smith szerint az Apple fellebbezni fog az ITC döntése ellen a Federal Circuit bíróságon.

Biden döntése nem jelenti azt, hogy az összes Apple Watch eltűnik a polcokról az USA-ban. Az ITC döntése jelenleg nincs hatással a termékek forgalmazására, mivel a Patent Trial and Appeal Board nemrégiben kimondta, hogy az AliveCor EKG technológiája nem szabadalmaztatható. Az AliveCor-nak meg kell nyernie az erre vonatkozó fellebbezést, hogy bevezethesse az importtiltást.

Az AliveCor azonban nem az egyetlen orvostechnikai cég, amely az ITC-n keresztül keresi az Apple Watch importtiltását. A Masimo is pert indított az Apple ellen, mert az állítólag megsérti 5 pulzus oximéter szabadalmát. Ha az ITC döntése alapján az importtiltás érvénybe lép, az az összes SpO2 szenzorral rendelkező Apple Watch-ra hatással lenne.

A szabadalmi viták nem újak. A nagy eszközgyártók és az orvostechnikai vállalatok gyakran törekednek a hasonló szellemi tulajdonvédelmi viták rendezésére licencdíjak keresztül. Azonban az általuk kivívott jogi precedensek jelentős hatással lehetnek az egészségügyi technológiai fejlesztésekre, különösen a viselhető eszközök területén.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .