ZO166 – Álmunkban is játszunk

ZO166 – Álmunkban is játszunk Zártosztály Podcast

Ki hinné, hogy a Microsoft Bing chatbotja mi mindent tud már? Mostantól lehetőség van váltani a válaszok hangnemei között, sőt némi ügyességgel akár kalózként is tud beszélni!

Szervoid Organikus Intelligencia 🧠
Kalózkodás a Bingen 🏴‍☠️
Önbehajtó autók 🚗
Villámhátsójú rovarok 🦗

Microsoft új funkciót adott a Bing chatbotjához, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző hangulatokat válasszanak a válaszokhoz. Az AI-támogatott chatbot három lehetőséget kínál a válaszokhoz: kreatív, kiegyensúlyozott és precíz. A kreatív mód eredeti és képzeletgazdag válaszokat tartalmaz, míg a precíz mód a pontosságot és a relevanciát részesíti előnyben a pontosabb és tömörebb válaszok érdekében.

Az alapértelmezett beállítás a kiegyensúlyozott mód, amely azért remélhetőleg kiegyensúlyozza a pontosságot és a kreativitást. Az új chat módok most már minden Bing AI felhasználó számára elérhetőek. A Microsoft korábban szigorú korlátozásokat vezetett be a Bing AI chatbotra, miután sok kellemetlen válasz került a Twitterre és a Redditre.

Az új funkciók segíthetnek az erős korlátozások lazításában, bár az új funkciókhoz kapcsolódó frissítés hatékonyan kezelte a Bing chatbot válaszainak korábbi problémáit is. Több mint egymillió ember teszteli az új Bing előzetes verzióját 169 országban, és a Microsoft nemrégiben még a mobil felhasználók számára is elérhetővé tette az előzetest, és beillesztette a Skype beszélgetésekbe.

Egy új kutatás eredményei szerint az úgynevezett nagy nyelvi modellek új típusú cyber támadások célpontjai lehetnek. Az ilyen modellek, mint például a ChatGPT, a természetes nyelv feldolgozására képes algoritmusok, amelyeknek széles körű alkalmazási lehetőségeik vannak. Azonban az új kutatás azt mutatja, hogy az ilyen modellek titkos és veszélyes támadások célpontjává válhatnak, melyeknek súlyos következményei lehetnek. Az új támadási módszerek közé tartozik a távoli vezérlés, a felhasználói adatok kiszivárogtatása, valamint a kódolás és a dokumentáció befolyásolása. A kutatás készítői arra figyelmeztetnek, hogy a nagy nyelvi modellek alkalmazása óvatosságot és mélyreható biztonsági vizsgálatokat igényel. A kutatás eredményei a Paper on ArXiv oldalon olvashatók.

A kutatás során a ChatGPT interfészének más alkalmazásokkal való összekapcsolásából eredő biztonsági kockázatokat vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy az ilyen típusú kapcsolatok lehetővé teszik a rosszindulatú felhasználók számára, hogy manipulálják az alkalmazásokat, amelyekkel az LLM-k össze vannak kapcsolva. Az ilyen támadások súlyos biztonsági kockázatot jelentenek az érintett alkalmazásokra és felhasználóikra nézve.

A kutatás szerint a nagy nyelvi modellek alkalmazása minden területen nagyon elterjedt. Azonban az alkalmazás során felmerülő biztonsági kockázatokat gyakran figyelmen kívül hagyják. A kutatók azt javasolják, hogy a nagy nyelvi modellek alkalmazása során az üzemeltetők vegyék figyelembe a biztonsági kockázatokat és védekezzenek azok ellen. A kutatás további információi elérhetők a Paper on ArXiv oldalon.

Ez volt a rövid összefoglaló a legfrissebb kutatás eredményeiről, mely szerint a nagy nyelvi modellek új típusú cyber támadások célpontjai lehetnek. Maradjon velünk a további friss hírekért és részletekért!

Egy „biokomputer” fejlesztése emberi agysejteken alapulóan akár az életünk során is elképzelhető – állítják a Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik szerint az ilyen technológia egyenesen robbanásszerűen növelné a modern számítástechnika képességeit és új tudományágakat hozna létre.

A kutatók ma publikálták tervüket a „szervoid intelligenciáról”, amelyet a Frontiers in Science című folyóiratban ismertettek.

Az elmúlt két évtizedben a tudósok apró szervoidokat használtak – laboratóriumi szöveteket, amelyek teljesen kifejlett szervekhez hasonlóak – vese-, tüdő- és más szerveken való kísérletezésre, emberi vagy állatkísérletezés nélkül. Az utóbbi időben a Johns Hopkins kutatói agyszervoidokkal dolgoztak, amelyek a tanulásra és emlékezésre szolgáló neuronokkal és más jellemzőkkel rendelkeznek.

Ezek a kutatások új lehetőségeket nyitnak meg a kutatók előtt, hogy a biokomputereket milyen célokra használják fel, beleértve a gyógyszerkutatást is. A biokomputerek, amelyek ezen „biológiai hardveren” működnek, akár az elkövetkező évtizedben is képesek lehetnek csökkenteni a szuperszámítógépek energiafogyasztási igényeit, amelyek egyre fenntarthatatlanabbá válnak.

A jelenlegi számítógépek ugyan gyorsabban dolgoznak, mint az agy, de a bonyolult logikai döntések terén az agy sokkal okosabb, például a kutyát a macskától megkülönböztetni.

A biokomputerek jelenlegi határait meghaladó képességek elérése érdekében a kutatók olyan szervoidokat alkalmaznak, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével képeznek ki és növelnek fel. Ennek eredményeként az ilyen biokomputerek támogatnák a számítási sebességet, a feldolgozási teljesítményt, az adat hatékonyságát és a tárolási képességeket.

Az „szervoid intelligencia” kutatások azonban etikai kérdéseket is felvetnek, ezért a kutatók, az orvosi etikusok és a nagyközönség képviselői is részt vesznek a kutatásokban.

A Ford szabadalmat nyújtott be az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalhoz, amely lehetővé teszi, hogy az autók maguktól vonuljanak vissza az adósok elől. Az autógyártó rendszere automatizálná az autó visszavonásának folyamatát. Ha valaki nem fizet többet, az autó levelet kapna a fizetési késedelemről, majd ha nem válaszol, a rendszer kikapcsolná a járműve funkcióit, és visszavonná az autót a hitelintézettől vagy az impound lottól. Az autógyártó azt is megemlíti, hogy az autók kamerái észlelnék az ellenállást, és jelentenék a rendőrségnek. Az autógyártó nem kommentálta, hogy tervezik-e alkalmazni a rendszert.

Az amerikai áruházlánc, a Target, egy új szolgáltatást indít el idén tavasszal, a Drive Up Returns-t. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek kocsijukból visszavihessék az új, bontatlan árukat, így elkerülve a boltba való belépést. Az új szolgáltatás csak azoknak az ügyfeleknek lesz elérhető, akik a Target mobilalkalmazásán keresztül vásároltak, és csak az új, bontatlan árukra vonatkozik, amelyeket legfeljebb 90 napon belül vásároltak meg. A szolgáltatás azonban nem érhető el minden boltban, ahol Drive Up elérhető, és csak akkor vehető igénybe, ha a boltban dolgozó alkalmazottak rendelkezésre állnak. A Drive Up Returns tervezett kiterjesztése a nyárra várható, az ügyfeleknek pedig az adott bolt honlapján kell keresniük a szolgáltatás elérhetőségét.

Új módszerrel sikerült felfedni a hamisított parmezán sajtot. A módszer magjának a nukleáris mágneses rezonancia spektroszkópiát (NMR) használták, ami lehetővé teszi, hogy a vizsgált termékben lévő összetevőket és azok tisztaságát meghatározzák. A kutatók célja az volt, hogy segítsék az élelmiszer-ellenőrző szervezeteket, hogy azonosítsák a hamisított, vagy csalárd módon előállított élelmiszereket. A vizsgálat során kiderült, hogy a parmezán sajtok 29%-a, amelyeket nem kellett hűtőben tárolni, hamisított volt, és a benne lévő sajtolajat nem tüntették fel az összetevők között. Az élelmiszerhamisítás gazdasági okokból történő elkövetése ellen az FDA az „economically motivated adulteration” vagy „élelmiszer-csalás” kifejezést használja. A kutatás eredményei a Molecules című szaklapban jelentek meg, és az FDA érdeklődést mutatott a kutatás iránt.

A Nature Communications-ben megjelent kutatás szerint az üvegszárnyú lövöldözős bogár vizeletének szuperpropulzív tulajdonságai segíthetnek az okosórák és más eszközök vízállóságának javításában.

A bogár fenomenális sebességgel tud pisilni, az analis stílussal kör alakú vizeletcseppeket képez, amit villámgyorsan eltávolít. A kutatók felfedezték, hogy a bogár vizeletének felületi feszültsége a szuperpropulzív jelenséget hozza létre. Ennek lényege, hogy egy rugalmas tárgy repülési sebessége meghaladja az indító eszközéét.

A kutatók szerint a bogár módszere energiatakarékosabb, mint az eddig használt vízálló eszközök. A bogár naponta 300-szoros testtömegnyi mennyiségű folyadékot ürít, és azért kell hirtelen kitörni belőle, hogy a cseppek ne ragadjanak rá, mint a juharszirup.

A kutatók szerint az okosórák és más eszközök tervezésére is alkalmazható lenne a bogár technikája, így hatékonyabb vízlepergető rendszereket lehetne kialakítani.

Ez a kutatás reményeink szerint inspiráló lehet azok számára, akik új perspektívából szeretnék megközelíteni az állatvilágot. A kutató azt reméli, hogy a bogármegfigyelés sokakat örömteli időtöltésre ösztönöz majd, akár fiatalokat, akár idősebbeket.

Iranian chess champion Sara Khadem poses for a photograph playing chess in the south of Spain on February 14, 2023. – Khadem presented herself without veil at a chess tournament, in solidarity with the mass protests gripping her homeland over a woman’s death in custody. A risky decision that forced her into exile in Spain in order not to be arrested. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP) (Photo by CRISTINA QUICLER/AFP via Getty Images)

Figyelem! Az alábbi hírben az esport témáját dolgozzuk fel. Az esemény az Olimpiai Játékok kapcsán kerül megrendezésre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az idei évben olimpiai esport hétvégét szervez, melynek keretein belül a sportágak között szerepelni fog a sakkozás és a Just Dance is. Az esemény az olimpiai virtuális sorozat bővítésének része, melyet 2021-ben rendeztek meg utoljára. A versenyek virtuális megjelenítéseket használnak és azokra a sportokra fókuszálnak, amelyek valós fizikai tevékenységek virtuális megjelenítéseit igénylik. A versenysorozatban visszatér a motorsport, a kerékpározás, a baseball és a vitorlázás, és új sportágként érkezik az íjászat, a tenisz, a taekwondo, a Just Dance és a sakkozás. Az utóbbi a Twitch platformon óriási népszerűségre tett szert, így nagy érdeklődést váltott ki a versenyzők között. Az olimpiai esport hétvége március 1-jén kezdődött, az első selejtezőkkel, az esemény pedig június 22. és 25. között kerül megrendezésre Szingapúrban.

Az emberek mindennapi életébe egyre jobban beépülnek a videójátékok. A Pikmin Bloom játék például arra ösztönzi a játékosokat, hogy többet mozogjanak, míg a Pokémon Sleep az alvási szokásainkra fókuszál. Az alkalmazással a telefonunkat az ágyunk mellé helyezhetjük, hogy éjszakai alvásunkat követhessük és pontokat gyűjthessünk, amelyek új és különböző pokémonok megjelenését biztosítják majd a játékban.

Bár érdekesnek tűnik az ötlet, az alkalmazás marketing anyagai kicsit zavarba ejtőek. Ki akarja, hogy az alvása szórakozássá váljon? Minden pillanatunkat játékokkal töltjük, és ezek az applikációk egyre nagyobb terepet hódítanak az életünkben. Vajon mi lesz a következő lépés?

A Pokémon Sleep alkalmazás tervezett megjelenési ideje nyáron van.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .