ZO181 – Almazöld Mary Poppins

ZO181 – Almazöld Mary Poppins Zártosztály Podcast

A Zártosztály újra összegyűlt 😎 Streamelhető Windowst 🖥️, nukleáris űrhajtóművet 🚀 és pizza illatú Xbox kontrollert 🎮 vitattak meg.
Microsoft ☁️-ból streamelne Windowsot 📶🖥️
Pulsar Fusion 💥 atommeghajtást fejleszt űrhajókhoz 🛸
Starlink 🛰️ műholdak manővereznek az űrszemét 🛰️🛰️ elől
Intel 💻 GPU adatokat gyűjt 📊📈 a felhasználóktól 👨‍💻👩‍💻
Canon 🖨️ nem enged szkennelni 🖨️📸 tintahiány esetén 😡
Microsoft 🎮 pizza illatú 🍕🎧 Ninja Turtles Xbox kontrollert 🕹️ dobott piacra 💰
Izgalmas témák voltak megint! 🤩🎉
Várjuk a következő adást! ⏳

Ködös a Windows jövője

A Microsoft nagy terveket szövöget a Windows jövőjét illetően. Azt szeretnék, ha a Windows operációs rendszer egy streamingszolgáltatássá válna, amit a felhőből érhetnénk el bármilyen eszközről, ami képes egy böngésző futtatására. Ez gyakorlatilag egy távoli asztalelérést jelentene, ahol nem a saját gépünk erőforrásai, hanem a Microsoft szerverei hajtanák a Windowsunkat. Persze ehhez elengedhetetlen lenne a gyors és megbízható internetkapcsolat, különben a folyamatos adatletöltés miatt lefagyna a rendszer. Izgalmas kérdés, hogy ez pontosan hogyan valósulhatna meg és mennyire lenne használható a hétköznapi felhasználóknak.

Atomot a bestiáknak!

A csillagközi utazás terén is történnek előrelépések. A Pulsar Fusion nevű cég nukleáris hajtóművet fejleszt, mely korábban már bizonyított tengeralattjárókon és atomhajókon. Bár az ötlet nem új, hiszen az 1960-as években még autókba is próbáltak atommeghajtást építeni, a technológia fejlődésével ma már érdemes lehet újra elővenni ezt az irányvonalat. A marsi utazás időtartamát felére csökkenthetné ez a fajta hajtómű. Persze az atomenergia felhasználása mindig kockázatos, szigorú biztonsági előírásokat igényel.

Maybe she’s born with it, maybe it’s just Teams.

A Microsoft Teams videohívásokhoz is elérhetővé tette a Maybelline virtuális smink szűrőit. Így már reggelente, smink nélkül is tökéletes lehet a megjelenésünk egy online megbeszélésen. Kérdés, hogy ez vajon nem vezet-e oda, hogy az emberek egyre több időt töltenek a virtuális sminkekkel a valóságban. De az biztos, hogy ráirányítja a figyelmet az arcápolás és kozmetika fontosságára.

Távlövés

Az űripar egy újfajta, olcsó rakéta-kilövési módszeren dolgozik. A tervek szerint egy több kilométer hosszú vákuumcsőben, elektromágneses gyorsítással lőnék fel a rakétákat. Ehhez hasonló ötlet merült fel korábban a Hyperloop kapcsán is, szóval érdemes lehet megvizsgálni ennek megvalósíthatóságát. Elon Musk cége, a Boring Company akár részt is vehetne az ilyen kilövőcsövek megépítésében.

Kódorognak a Starlink szatellitek

A Starlink műholdflotta rendszeresen manővereket hajt végre a világűrben, hogy elkerüljék az ütközést a különböző űrszeméttel. 25 ezer alkalommal változtattak pályát fél év leforgása alatt, ami óránként átlagosan több manővert jelent. Ennek oka a hatalmas flottaméret, illetve hogy a SpaceX cége sokkal óvatosabb más űripari vállalatoknál, már egy az százezerhez valószínűségű ütközés esetén is kitérőt hajtanak végre. Ez mindenképpen dicséretes, hiszen az űrszemét okozta károk elkerülése mindannyiunk érdeke.

Amikor Zuckerberg a szimpatikusabb

A közösségi média területén is éles a verseny. A Twitter nevet váltott, és próbálta eltávolítani a jellegzetes madaras logóját, de ezt visszavonták. Eközben a Facebook elindította a Threads nevű klón oldalt, ami gyorsan népszerű lett, de aztán visszaesett a látogatottsága.

Elon Musk nehezményezte a Threads indítását, mivel szerinte a Twittertől elbocsátott mérnökök másolták le a szolgáltatást. Musk ezért ki is hívta egy összecsapásra Mark Zuckerberget, aki elfogadta a felkérést.

A tervezett meccs azonban egyelőre elmaradt, mert Musk bejelentette, hogy műtétre kell mennie. Zuckerberg viszont bármikor készen áll a bunyóra, csak Musk jelöljön végre időpontot. Lehet, hogy végül egy római stílusú gladiátorviadal lesz majd a mérkőzés formátuma. Mindenesetre érdekes lenne látni a két tech-guru összecsapását!

Intel felhasználási adatgyűjtés

A Microsoft a Windows 11-gyel kapcsolatban is nagy terveket szövöget. A cél az lenne, hogy a Windows ne egy helyben telepített operációs rendszer legyen, hanem egy streamingszolgáltatás formájában érjük el a felhőből. Ez lényegében a saját gépünk távoli asztalelérését jelentené, ahol a Microsoft szerverei futtatnák a Windowsunkat. Érdekes koncepció, de kérdéses, hogy a hétköznapi felhasználók számára mennyire lenne használható és megfizethető egy ilyen megoldás. Ráadásul az internetkapcsolat minőségétől is sok függne.

Kortalan Cortana

Az új Intel grafikus kártyák telemetriai adatokat gyűjtenek a GPU-k használatáról. Ezzel az a cél, hogy az Intelt visszajelzésekkel lássák el a felhasználók, mire és hogyan használják a videókártyákat. Így tudják még jobban optimalizálni a jövőbeli termékeiket. Persze felmerül a kérdés, hogy tényleg csak erről van-e szó, vagy a jövőben esetleg fizetős szolgáltatásokat, használatalapú díjazást építenek rá. Hiszen más gyártóknál is láttunk már erre példát.

Canonizáljuk a világot

A Canon multifunkciós nyomtatói nem engedik a szkennelést, ha nincs a készülékben tinta. Ezzel akarják megakadályozni, hogy a felhasználó tintahiány esetén is tudjon nyomtatni a készülékkel. Persze ez teljesen értelmetlen megoldás, hiszen a szkennelésnek semmi köze a nyomtatáshoz. Egy vásárló emiatt be is perelte a Canon-t, de sajnos később visszavonta a keresetét. Remélhetőleg más felhasználók folytatják a harcot és rákényszerítik a gyártót, hogy javítsa ezt a funkciót egy szoftverfrissítéssel.

Pizzaszagú játékkonzol

A Microsoft limitált szériás, Teenage Mutant Ninja Turtles mintás Xbox kontrollert dobott piacra, ami ráadásul pizza illatú! Ez remek lehetőség lett volna a gyorsétterem láncok számára, hogy közös kampányt folytassanak a Microsofttal. Hiszen ki ne szeretne pizza illatú kontrollerrel játszani, miközben a valóságban is pizza illat terjeng a szobában? Persze az illatanyagok használata kockázatos is lehet, elképzelhető, hogy a kontroller felülete ragadóssá válna a használat során. De összességében egy ilyen együttműködés win-win szituáció lehetett volna a cégeknek.

Fiatalodunk

A podcastban szó esett a Fiat új elektromos kisautójáról, a Topolino-ról is. Ez a modell ikonikus formatervével idézi meg a régi idők Topolino modelljét, de modern elektromos hajtásláncot kapott. Bár csak 50 km/h a végsebessége, mégis 10 000 euróba kerül, szóval meglehetősen drága játékszernek tűnik.

A kocsi mindössze 2,5 méter hosszú, de ketten is elférnek benne. Kinyitható vászonteteje és strandolós hangulata miatt inkább luxus golfkocsinak néz ki, semmint közlekedési eszköznek. A hátsó részében egy mini zuhany is helyet kapott, illetve az ülések strandtörölközőként is funkcionálnak.

Bár kétséges, hogy valóban használható-e a mindennapokban, de dizájnra 10 pontot érdemel a kis elektromos olasz autó. Legfeljebb egy nyári, tengerparti második kocsinak lehet realitása. De az biztos, hogy imádnivaló és aranyos darab lett!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .