ZO113 – Alkotmányos bohóckodás

ZO113 – Alkotmányos bohóckodás Zártosztály Podcast

🎧Hallgatóink végre megtudhatják az eltitkolt igazságot! Lerántjuk a leplet a rejtőző kriptomilliárdosok áskálódásáról is!⚒

💲A kriptovaluták már a moziban vannak?📽
🧾Konszenzusos alkotmánymódosításoké a jövő?
💫Centrifugával az űrbe?👽
📱Kapható még az USB-C-s iPhone?

A Zártosztály Podcast 113. adása

Páratlan adásunkban olyan érdekfeszítő hírbe ássuk el magunkat, amikbe a hét folyamán botlottunk bele. Nem sikerült átlépni rajtuk, hiába minden igyekezet, így hát kibeszéltük ezeket.

Az itthoni járványhelyzet erősödése miatt várható, hogy már nem sokáig maradnak nyitva a mozik. Az USA azonban éppen nem küzd ilyen problémákkal. Az egyik legnagyobb mozihálózat, az AMC nemrégiben bejelentette, hogy a mozijegyeket már bitcoinban is meg lehet vásárolni náluk. A kriptovaluták volatilitása miatt az előadás előtt megvett mozijegy a székhez érve már teljesen elveszítheti, de akár meg is duplázhatja értékét. Belegondoltunk hát, hogy az így megvásárolt jegyek aktuális értékének megfelelő mennyiségű filmet lehet-e megnézni? Tehát menet közben akár ki is tessékelhetik a bitcoinos nézőket, esetleg maradhatnak a következő filmre is? Mindenesetre remélhetőleg nagyon jól lehet azzal csajozni, amikor a mozijegyet bitcoinnal fizeti ki a gavallér, mert más értelmét nem látjuk!

A kriptovaluták rajongói számára izgalmas események történtek a héten. Eddig sosem látott méretű közösségi finanszírozást, 47 millió dollárt kalapoztak össze alig pár napleforgása alatt. A cél is izgalmas volt: az amerikai alkotmány első kiadásából fennmaradt 13 példány egyikét árverezték el a héten. A részvényesek erre a műkincsre fenték a fogukat, de sajnos nem tudjuk meg, mi lehetett vele a céljuk. Elképzelhető, hogy további 6 hasonló példánnyal, a többségi tulajdonra hivatkozva meg akarták változtatni az alkotmányt? Ezt már sosem tudjuk meg, hiszen elveszítették a licitet. Így hát kénytelenek lesznek más stabil befektetési formát keresni a vagyonuknak.

NFT Bay

Erre nem javasoljuk az NFT-k használatát, hiszen azok a továbbiakban sem tűnnek értelmes befektetésnek. Ezt demonstrálandó, egy leleményes „művész” összegyűjtötte az összes internetes linket, amire az NFT-k mutatnak, becsomagolta és elérhetővé tette a torrent hálózaton keresztül. Így hát az iszonyú értékes „műtárgyakat” bárki letöltheti, akinek csak kedve van hozzá. A 15 TB-os állomány egy kicsit nagyobb annál, hogy azt bárkinek eszébe jusson letölteni, de kortörténeti dokumentumként lehet, hogy egy példányt érdemes lenne eltenni a jövőre!

Végre megérkeztek a legújabb autók az éves autókiállításokra. Leginkább a Hyundai tanulmányautója nyerte meg a tetszésünket. Ez a ’80-as évek amerikai tucatautóira hasonlító tanulmány, a kockás led mátrix lámpáival, a hatalmas hasmagasságával, a sötétített üvegével, belopta magát a szívünkbe. Szeretnénk ilyen újratervezett retró járművet Wartburgból, illetve Trabant 601 Universalból (gyk. kombi) is!

Az autógyártók egyre komolyabban belelovalják magukat a csiphiány által okozott vákuumba. A jövő év Chevy modelljeit az ülés- és kormányfűtés működtetéséhez szükséges elektronika nélkül fogják, némi kedvezményért cserébe értékesíteni. A Ford és a GM emellett az észak-amerikai chipgyártást próbálja új életre kelteni: ugye, hogy kéne nekünk is egy igazi, hortobágyi (nemzeti) chipgyár?

Az igazán gazdagok végre megvásárolhatják a borzasztó drága, és cserében nagyon ronda Gucci XBox gépet is, ami igazolja, hogy a pénz nem minden esetben párosul ízléssel. Van, akinek nem futja erre a limitált kiadású szuperségre, mégis tetszik neki.

Különösen örülünk, hogy a sivatagi űrcentrifugát nem nálunk állítják fel. A vákuumban jól megtekert, több ezer kilométer per órás sebességre felgyorsított lövedékeket egy kéményen keresztül hajítanák ki Föld körüli pályára. Ez hasonlít arra az ötletre, amikor kitaláltuk, hogy a Boring Company által készített vákuumcsövekben mágnesesen felgyorsított vonatokat / űrkapszulákat lőjenek ki az űrbe, csak nem kell neki annyi hely. Ha azonban a kilökés ütemezése egy picit is rosszul sikerül, akkor repülés helyett hatalmas krátert hagy maga mögött. Ez kis tervezéssel használható lehetne például az olajfúrások meggyorsítására is, talán.

A világ első USB-C-s iPhone-ját eBayen értékesítette annak a készítője. Az egy dollárról indított aukció 86.001 dolláros árat ért el végül, pedig egy már eléggé elavult iPhone X-esről volt csupán szó. Ilyen eszközt bárki építhet magának, hiszen készítője nyilvánossá tette a terveket, a 3D-s modelleket, ami segítségével bárki átalakíthatja a kedvencét, még mielőtt annak a hivatalos támogatása teljesen megszűnik. Kíváncsiak lennénk, hogy ki a „szerencsés nyertes” és mit tervez a készülékkel. Bezúzatja, hogy megsemmisítse az emlékét is? Vagy valamelyik nagy múzeumnak fogja adományozni?

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .