ZO168 – A szüzek eredete

ZO168 – A szüzek eredete Zártosztály Podcast

Jó ötlet feléleszteni a kőkori vírusokat? Szerintünk nem, de mégis vannak, akik ezzel kísérleteznek. Mások pedig a kék húslevesük eredetét próbálják kideríteni. Ebben az adásunkban ellenállunk a Twitter akadozásának kitárgyalásának és elkerüljük a mindent beborító AI híreket is!

Vírus a múltból 🦠
Kék leves a kukából 🥣
Repülőbenzin algából 🛬
Valentin napi ajándék ☄️

Cikkeinket AI írja, adásunkban lényegesen érdekesebb formában dolgozzuk fel a cikkeket. Inkább hallgass minket ott! 

Régi vírusok ébrednek újra a permafrosztban – kutatók találtak egy 50,000 éves vírust és újabb 12-et a sarkvidéki jégtakaró mélyén. A friss kutatás szerint ezek az óriási méretű vírusok csak egyséllényi amőbákat támadnak, de ha a klímaváltozás miatt a permafroszt elolvad, akkor olyan vírusok is életre kelhetnek, melyek állatsejteket is képesek megtámadni – akár az emberekét is.

Kékségben a húsleves: kutatók vizsgálják az élelmiszerek rejtélyes elszíneződését!” – A California State University San Marcos egyik biológiai tudósának húslevese kék színűvé vált a hűtőszekrényben, és most több mikrobiológus is a rejtély nyomában jár. Az érdeklődők fotókat és mintákat kértek a különös színű levesről, és a tudósok most együtt dolgoznak a kórokozók feltárásáért. Talán Pseudomonas aeruginosa, a lágy sajtokat kékre festő baktérium áll a háttérben? Ha igen, akkor az érintett főzőknek jobb, ha óvatosak!

Repülőgépek algával a levegőben? Új befektetés United Airlines-től ígéretes eredményeket mutat az alternatív üzemanyagok világában”. A cikk arról szól, hogy ahogy egyre inkább igyekszünk csökkenteni a fosszilis üzemanyagok környezeti hatásait, egyre több alternatív üzemanyagot kutatunk, köztük hidrogént, biodízelt, akár a Marson található talajt és székletet is. Az egyik legújabb lehetőség azonban az alga, amelyet a Viridos nevű kaliforniai cég hasznosítana repülőgépek üzemanyagaként. Az alga a napfényt és a szén-dioxidot természetesen olajtartalmú biomasszá alakítja át, és a Viridos biológusai 2015-ben rájöttek, hogy a mikroalgákat genetikailag módosítva több biomasszát és több olajat lehet előállítani, ezzel nagyobb mennyiségű üzemanyag előállítása lehetséges. A Viridos sósvízmedencékben termeszti az algát, és mivel az csak napfényt és a légkörben lévő szén-dioxidot használ fel, bárhol termeszthető, még sivatagokban is. Az algát 70%-kal kisebb szénlábnyommal állítják elő, mint a hagyományos üzemanyagokat, így az United Airlines új befektetése segíthet elérni a cég 2050-re kitűzött karbonsemlegességi célját. Az United Sustainable Flight Fund 100 millió dolláros alapjából finanszírozott befektetés az első lépés lehet az algával működő repülőgépek megjelenéséhez vezető úton.

A Virgin Orbit fizetés nélküli szabadságot adott a dolgozóinak, mert elfogyott a pénzük! Lehet, hogy örökre bezárják az ajtóikat…A Virgin Orbit, Richard Branson cége, aki a világűr meghódításának szenteli életét, az anyagi gondok miatt leállította a működését. A dolgozók többnyire mérnökök és űrkutatási szakemberek, akik most kénytelenek fizetés nélküli szabadságra menni. A cég már hónapok óta küzd a pénzügyi problémákkal, azonban úgy tűnik, hogy most véglegesen bezárják az ajtóikat. Az alkalmazottak már keresik az új álláslehetőségeket, de vajon a Virgin Orbit tehetséges munkaereje megtalálja a helyüket a szakmában?

Az Amazon újítása, ami megváltoztathat mindent: íme, a Project Kuiper műholdas internet antennái!

Az Amazon bejelentette, hogy hamarosan elindítja a Project Kuiper nevű műholdas internetes szolgáltatását. Az Amazon szerint az általuk kínált kisméretű és alacsony árú antennák sokkal jobbak, mint a konkurens Elon Musk által fejlesztett Starlink. A legkisebb antennájuk mindössze egy fontot nyom, és az ideális választás azoknak, akik olcsó internetet szeretnének, vagy akiknek szükségük van szolgáltatásra útközben.

Hatalmas meteor fenyegeti a Földet Valentin-napra!Egy újonnan felfedezett aszteroida, a 2023 DW, megfenyegeti a Földet, és február 14-én csapódhat be a bolygóba. Bár az ütközés esélye jelenleg alacsony, az aszteroida pályájának finomítása azt jelentheti, hogy az esélyek változhatnak. Az aszteroida mérete csak 50 méter, de ha a Földre csapódna, akkor akár cunami is előfordulhatna. A tudósok szerint a legvalószínűbb hely a cunami keletkezésére a Csendes-óceán lenne. A NASA azonban szerint van még esély a katasztrófa elkerülésére, és az aszteroida átirányításával elkerülhető a baj. Bár az átirányítás nagyon nehéz feladatnak tűnik, a NASA szerint lehetséges.

Képzeld el, hogy a laboratóriumi egerek virtuális világban játszanak! A Cornell Egyetem kutatói egy különleges fejhallgatót fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kis rágcsálók számára, hogy részt vegyenek különböző agyi kutatásokban. A fejhallgató egy Raspberry Pi alapú eszköz, amely képes a egerek látómezőjének megfelelően kialakított két kijelzőn keresztül megjeleníteni a virtuális világot. A kísérletek során az egerek egy polisztirol gömbön futnak, amelynek mozgását külön érzékelőkkel mérik. A projekt még fejlesztés alatt áll, de már most is nagy érdeklődésre tart számot.

VR-relaxáció a sebészeten? Az új kutatás szerint a virtuális valóság segíthet a betegeknek a műtét során a szorongás csökkentésében és az élmény fokozásában. A Michigan State University kutatói szerint a VR élményt élvező betegek jobban érezték magukat és kevésbé voltak idegesek, mint azok, akik hagyományos műtőkben kerültek műtétre. Az élménynek köszönhetően a betegek számára nincs szükség éjszakai böjtölésre vagy posztoperatív sofőrre, így a műtét általános költségei is csökkennek. A VR-t a műtét közben használják, amikor a betegek éber állapotban vannak, és nincs szükség altatásra.

## A Monarch a következő nagy dolog a Braille-benA vak embereknek kifejlesztett, modern Braille-olvasók számos előnnyel járnak, de a Monarch a legfejlettebb és legvonzóbb eszköz eddig. Az új eszköz a Dot nevű társaság tapintós kijelző-technológiáját használja, és a vakok és gyengénlátók számára olvasást, valamint képeket és grafikákat is megjeleníthet.A Monarch együttműködés az American Printing House for the Blind és a HumanWare között, és az APH eddigi legfejlettebb Braille-eszköze. Az eszköz lehetővé teszi a szöveg könnyű és kényelmes megjelenítését, valamint a képek és grafikák egyszerű hozzáadását is, ami számos előnnyel jár az oktatásban és az élet más területein.A Monarch a legfejlettebb Braille-eszköz, amely a legjobb minőségű tapintós kijelző-technológiát használja, és amelynek számos innovatív funkciója van a vak és gyengénlátó emberek számára.

Megtaláltuk a TikTok új sztárjait – itt az új feed, ahol a tudomány és a matek a főszereplő! A STEM feedben mindenki megtalálja a legfrissebb és legizgalmasabb tartalmakat a tudomány és a technológia világából. Azonban, hogy csak a legjobb tartalmak kerüljenek fel a feedre, szigorú ellenőrzésen kell átesniük. Csak a megbízható és biztonságos tartalmak jutnak el hozzánk, hiszen a Common Sense Networks és a Poynter is szigorúan ellenőrzi a videókat. És ami a legjobb, az új feed rögtön itt van, és már néhány héten belül elérhető lesz az amerikai felhasználóknak!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás a(z) “ZO168 – A szüzek eredete” bejegyzéshez

  1. Névtelen szerint:

    Szegény szervereteket úgy leszedálták, hogy nem bírja kiadni magából az új részt… Ideje lenne neki egy kis elektrosokk terápia!

    • Charles Statler szerint:

      A másnapos ápoló benézte a beutalót és elektrosokk helyett hidegzuhanyra vitte szerencsétlent. Próbáltunk rajta segíteni, de a mikrohullámú sütőben nem száradt ki rendesen a merevlemeze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .