ZO191 – A legjobb marketingfogás

ZO191 – A legjobb marketingfogás Zártosztály Podcast

Ki tudja milyen új technológiákat hoz a 2024?
Megesznek minket az mesterséges intelligenciák?
Mi kezdjük megenni a rovarokat?
Eljutunk a Holdra?

Ami biztos, mi itt leszünk és beszámolunk róla!

Évnyitó adásunkban áttekintjük az utolsó csomagot az 2023 év végi hírekből, és röviden elkalandoznak gondolataink a jövő irányába. Cikkünket szokatlan módon mesterséges intelligencia nélkül állítottuk elő, így nem tér el annyira az eredeti adástól, mint szokott.

AI kampány

Közügyektől eltiltás? Börtön? Ki ne álmodozna ilyekkel kapcsolatban, ha manapság meglát egy politikust!

Úgy tűnik, hogy ilyen apróságok nem zavartatják a nemzetfőként kapott hivatali ajándékok értékesítése miatt börtönben ülő volt pakisztáni miniszterelnököt. Ő éppen a börtönből kampányol a következő választásra. Mivel az érvényben levő eltiltások miatt nem teheti meg, hogy személyesen szólítsa meg a potenciális választóit, vagy akár számítógépet használjon erre, új trükköt vetett be. A választóknak szóló üzenetét papírra vetette és a kampánystábjának átadta, akik „megfogalmazták” azt az ő stílusának megfelelően és a korábbi beszédeiből készített AI hanggenerátor segítségével felolvasatták azt.

Hyperloop. jóárasítva: kéne?

Belecsapva a korábbi jóslataink közepébe, megvizsgáljuk, mi is lett a Virgin HyperloopOne-ból?

Csődtömeg, mi más?

Ki gondolta volna, hogy nem lesz lehetséges egyenes csövekkel, vagy akár alagutakkal városokat összekötni? Vagy fenntartani a vákumot egy több száz kilométer hoszszú csőben? Szerintünk például Elon Musk is rájött, hogy marhaságokat mondott, hiszen a lázálma megvalósítást átengedte másoknak. Pedig ő pont attól vált hírességgé, hogy a legnagyobb marhaságokat is végigviszi.

Sok százmillió dollár elégetése után úgy tűnik, hogy vége ennek a mesének. Mi pedig szívesen láttuk volna a gyorsvasút helyett! A vákum nem vezeti a hangot, így nem zakatolna be a felvételeinkbe!


Kinek árt e misszó?

Végre elkezdték a lépcső építését a Holdra! Sajnos kiderült, hogy nem a Földről akarnak feljutni oda, hanem csupán a Holdi leszállóegység tetejéről szeretnének valahogy lekászálódni az űrhajósok. Meg esetleg vissza.

A 2025-re csúsztatott Holdraszállási tervek azért nem járnak még annyira jól, hogy ez legyen az utolsó megoldandó probléma, hiszen még a szállítórakéta, az üzemanyag kijuttatása, az űrruhák elkészítése, külön-külön problémákat jelentenek az Artemis missziónak.

Mi azért reménykedünk abban, hogy még látjuk Elon Musk Holdra szállását, mielőtt továbbrepítik a Marsra! Akár akarja, akár nem!

Osiris – EX ejtőernyő

Az űrkutatás hiába multimilliárdos üzlet, mégis a végén az embereken múlik a siker. Ezt mi sem szemléltethetné plasztikusabban, mint az Osiris REx szonda visszatérése a Földre.

A légkörbe érkező, zuhanó úreszköz sebességét csökkenteni hivatott fékezőernyő kábeleit ugyanis sikerült úgy felcserélni, hogy előbb a leválasztás, majd a nyitás aktiválódott, ami következtében az fékezőernyő a szondától függetlenül nyílt ki. Szerencsére nem emberek utaztak a fedélzeten, így nem tört ki pánik a fedélzeten, valamint a főejtőernyő sem szakadt le a nagy sebesség ellenére, így végül sikerrel zárult az amúgy forradalmi küldetés, ami keretében aszteroida-port hozott haza magának a NASA.

Új pásztor

Pásztorok, pásztorok – hangzik el karácsony táján és a Pál utcai fiúkban is a visszatérő téma. Ha pedig visszatérő pásztor, akkor Jeff Bezos péniszalakú New Shephard rakétáját is említhetjük.

A Blue Origins már egy évnél is hosszabb ideig pihentette a már majdnem űrbe lépésre képes, turistacsalogató, sztratoszféra repülő rakétáját, amely a képességei helyett az alakjával került bele a mémtörténelembe. 2023 decemberének végén ismét felszállt a füst a rakéta alatt és a magasba emelkedett egy rakomány kutató eszközzel, amiből szerencsére nem lesz űrszemét, hiszen a repülő nem éri el a keringési magasságot.

Euro-űrreptér

Épül az első európai magán-űrrepülőtér!

Minden jól képzett óvodás tudja, hogy az egyenlítői régió optimális az űreszközök kilövéshez, hiszen ez minimalizálja a szükséges energiamennyiséget. Ekkor kelet felé indulva, a Föld maximális forgási sebessége segítségével lényegesebb kevesebb üzemanyag szükséges a relatív gyorsulás eléréséhez és a bolygó körüli pályára álláshoz.

Ennek megfelelően a német Isar Aerospace természetesen Norvégia legészakibb régiójában, már az északi sarkkörön túl alapítja meg kilövőbázisát, hol máshol? Erről a helyről persze nem is ekvatoriális vagy geostacionáris, hanem poláris pályára akarnak csak műholdakat fellőni, amik a Föld teljes felszínét pásztázni képesek.

Cyberboat

Már el is felejtettük, hogy korábban volt olyan adásunk amelyben foglalkoztunk a Cybertruck csónakká alakításával.

A téma ismét felszínre került – nem úgy, mint azok, akik esetleg kipróbálták a Cybertruckjuk vízzáróságát, mert az jelenleg elsüllyed – mi pedig rácsodálkoztunk. Musk hozta ismét szóba, hogy csupán egy jobb ajtó szigetelés és egy külső villanymotor segítségével, akár 100 méternyit is úsztathatja a monstrum tulajdonosa acéltégláját a folyóban!

Ha nem sikerül, akkor végre elkészül a Cybersubmarine, mi pedig énekelhetünk, mint első adásunkban!

Apple legális marketing

Az Apple karácsony körül meglepett minket a legdurvább és leghatékonyabb marketingfogással!

Egy szabadalom-bitorlási per miatt az amerikai bíróság kivonatta az Apple Watch 9-eseket a amerikai forgalmazásból. Különös módon az Apple ügyvédei nem vették meg kilóra a szabadalom tulajdonosát. Valahogy pont karácsonyra esett az az eltiltás és a cég nem is csinált titkot abból, hogy átmenetileg nem lesz kapható az óra az amerikai üzletekben. Sőt minden kedves vásárló figyelmét felhívta az eltiltásra, nehogy véletlenül illegális terméket vásároljanak. Apró betűkkel szerepelt azért, hogy a viszonteladók még értékesíthetik a készleteiket.

A karácsony előtt megjelent hírt felkapta a média is és pillanatok alatt elkapkodták a bolti és viszonteladói készleteket. Akik lemaradtak erről a lehetőségről sem szorultak arra, hogy nepperektől szerezzék be az órát, mert valahogy megszállta a jóindulat a bíróságot és a Karácsonyi Szeretet jegyében visszavonta az eltiltást.

Ügyes!

USB-C Airpods Pro tok tik

De már nem kell ügyeskednie annak, aki USB-C-n szeretné tölteni a meglévő Airpods Pro-ját!

Végre kapható az USB-C-s tok amivel modernizálhatja a készülékét, anélkül, hogy újat szerezne be!

Potom $100 leszurkolása után már dobhatja is a régi tokot a kukába és elindulhat a evolúciós fejlődés útján! Ennek jegyében kidobhatja a korábbi tokot az elektronikai hulladék halomba!

Villanyautóút

De miért nem tölti csak Qi töltővel azt a tokot? Akkor mindegy, hogy milyen rajta a csatlakozó!

Ezt teszi Michigan is. A város kísérleti jelleggel épít olyan töltő megoldást az egyik városi útszakaszára, ami segítségével és egy ahhoz alkalmas eszközzel az arra járó villanyautók feltölthetik magukat.

Mi persze elképzeltük, hogy mi lenne akkor, ha az út felett elhaladva a telefonok is megkapnák ezt a töltést?

Cruise control

Persze nem hagytuk szó nélkül a villanyautókon túl az önvezető járműveket sem.

A GM a közelmúlt egy személyi sérüléssel járó balesete után kénytelen volt a Cruise önvezető járműveket visszahívni és parkolóba küldeni.

Ezzel belépett azoknak az autógyártóknak a sorába, akik komolyan visszavettek önvezető ambícióikból és a mesterséges intelligenciát inkább csak a szövegszerkesztőjükbe száműzik.

Jóslatok 2024-re

Év eleji első adásként mindenképpen be próbáltunk hozni némi jóslatot a ránk váró évre.

Mi fog témákat adni a Zártosztálynak 2024-ben?

  • Hatalmas bukások, ostoba AI projekteken
  • Kolosszális bakik az űrversenyben
  • Elon Musk bármit is csinál mostanában (Tesla/X/SpaceX)
  • Gonosz multik (Amazon, Apple, Google)
  • Igazi tudományos áttörések a brit tudósoktól

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .