ZO171 – A Föld napja

ZO171 – A Föld napja Zártosztály Podcast

Gondolsz eleget a Földre? 🌍
Újratölthető agyagpoharak és „agyagedény-láz”, a Mars-technológia Földre érkezése, léggyémántok, beültethető vércukor-akkumulátorok, háztartási gépek agyunkkal való irányítása, pislogás által kiváltott VR-élmények, zöld fényű városi algafarmok, gyomirtó robotok és suttogó növények – mindez csak egy átlagos nap a Zártosztály Podcastben! Ne felejtsük el a Mini intelligens angol bulldogját, aki a kontrollálatlan ugatással és mókuskergetéssel vidámságot visz az életünkbe! 🌍💡🤖🌿🐶

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Agyagköcsögölés

Ma egy olyan újítással érkezünk, ami segíthet megoldani a műanyag poharakból eredő környezeti problémákat. A GaeaStar nevű startup elhatározta, hogy újrahasznosítható agyagpoharakat fejleszt a világ megmentésére!

Mi lenne, ha a jövőben egy kávézóban agyagpoharat kapnánk italunk mellé, és az elfogyasztása után egyszerűen csak összetörnénk vagy egy növénynek adnánk új otthont? Hát, az igazi agyagedény-láz már elérte a kaliforniai Verve kávézóláncot is!

Úgy tűnik, a GaeaStar egy ősi indiai kultúrából merített ihletet, hogy megalkossa ezeket az agyagból és természetes anyagokból készült poharakat. A céget talán a modern világ Indiana Joneseként is nevezhetnénk, hiszen ők próbálják megmenteni a bolygót a műanyag inváziótól!

És tudjátok mit? Még egy titkos fegyverük is van! Egy saját fejlesztésű 3D-nyomtató, amely „30 másodperc alatt” képes előállítani ezeket a környezetbarát csodákat. Ez a nyomtató talán hamarosan egy szuperhős rajzfilm sztárjaként tűnik majd fel, ahol hősi küzdelmet vív a műanyag poharak ellen.

Úgy tűnik, a GaeaStar vállalkozás megpróbálja átalakítani a nyugati kultúrát, és biztosítani, hogy mindenki „agyalappal” élvezhesse a kávéját. Vajon sikerülhet nekik? Csak az idő fogja megmondani, de addig is, egy pohár agyagot, kérem!

Vörös föld napja

a Mars-technológia meghódítja a Földet, a Noon Energy nevű startup által kifejlesztett szén-oxigén akkumulátorrendszerrel.

Chris Graves, a vállalkozás alapítója, igazi különc, aki a Marsról a Földre hozta innovációját. A NASA Perseverance marsjárójához fejlesztett egy kulcsfontosságú eszközt, amelyből végül megszületett a vállalatának alapját képező akkumulátortechnológia.

Míg a Mars-on a MOXIE nevű eszköz célja az oxigén előállítása a rakéták számára, addig a Földön a Noon Energy szén-oxigén akkumulátora inkább a nagyobb léptékű alkalmazásokat célozza meg, hogy áthidalja a szél- és napenergia természetes kihagyásait. Az akkumulátor a MOXIE-val megegyező kémiai reakciót futtat, de itt az elektromos áram tárolása a fő cél, nem pedig az oxigén előállítása.

Úgy tűnik, a Föld és a Mars között folyik egyfajta technológiai cserkereskedelem, és Chris Graves a marsi technológiát használja a Föld energiaellátásának javítására. Ki gondolta volna, hogy egy nap a bolygók közötti kapcsolat az energiaiparban is megnyilvánul?

Léggyémánt

Gondolta volna, hogy a levegőből is lehet gyémántokat készíteni? Az Aether, egy újrahasznosított gyémántokat áruló New York-i startup, egy egészen új, zöld és nyomon követhető módszerrel rukkolt elő. Így már nem kell kétségeket érezni a következő ajándék kapcsán, hogy a drága kő valóban konfliktusmentes-e.

Az Aether módszere a levegőből nyert szén-dioxidot használja a gyémántok növesztéséhez, és ezzel egy teljesen szénsemleges termelést tesz lehetővé. Ne aggódjon, ha éppen nincs jó levegő a városban, a szmogból is lehet készíteni gyémántot – így legalább nem teljesen hiábavaló a levegőszennyezés.

Az Aether nem csak gyémántokkal foglalkozik, de szén-technológiai vállalatként más piacokra is beléphet, ahol a szén alapú termékek létfontosságúak, például abroncsok és akkumulátorok esetében. Ki tudja, lehet, hogy hamarosan kocsikat is hajthatunk a levegő erejével!

Vércukor akkumulátor

A Zártosztály Podcast legújabb epizódjában egy új kutatás kerül előtérbe, amelyben egy beültethető üzemanyagcellát fejlesztettek ki, amely az emberi szövetekben lévő felesleges vércukrot használja fel elektromos energia előállítására. Az ötlet adta magát, hiszen sokan több szénhidrátot fogyasztanak, mint amennyire szükségük lenne – gondoljunk csak a pizza- és süteménydömpingre!

A tudósok az üzemanyagcellát összekapcsolták mesterséges béta sejtekkel, amelyek gombnyomásra inzulint termelnek és hatékonyan csökkentik a vércukorszintet. Mintha a hasnyálmirigy egyik titkos szuperhősével találkoztunk volna!

A rendszer úgy működik, hogy amint a cella felesleges glükózt észlel, elkezd energiát termelni. Ez az elektromos energia aztán az inzulin előállítására és felszabadítására serkenti a sejteket. Az eredmény? A vércukorszint normalizálódik.

A legjobb dolog az egészben, hogy a rendszer elég elektromos energiát biztosít ahhoz, hogy külső eszközökhöz, például okostelefonokhoz kapcsolódjon. Így a felhasználók egy applikáción keresztül szabályozhatják a rendszert, vagy akár egy orvos is távolról hozzáférhet és módosíthatja azt.

Bár a rendszer még csak prototípus, már most izgatottan várjuk, hogy miként fogja megváltoztatni a cukorbetegség kezelését a jövőben. Talán egy nap a cukorbetegség egy beültethető „cukor-generátorral” lesz kezelhető, és a pizza-maratont sem kell majd megbánnunk!

EEGs málnatorta

Egy agy-számítógép interfész (BCI) kutatója, Ildar Rakhmatulin megálmodta a jövőt, ahol a kávéfőzőket nem kézzel vagy hangparancsokkal indítjuk, hanem egyszerűen csak arra gondolunk, hogy friss kávét akarunk. Elképzelhető, hogy a BCI technológia és a gépi tanulás kombinációja révén, egy napon majd az agyunkkal irányítjuk az összes háztartási gépet. Mi jöhet még? Hát persze, a légkondicionáló beállítása agyi parancsokkal, hogy a lakásunk hőmérséklete éppen úgy legyen, ahogy azt mi elgondoljuk!

Ildar Rakhmatulin megalkotta a PiEEG-et, egy alacsony költségű, nyílt forráskódú BCI-t, amely egy nyolccsatornás Raspberry Pi 3 vagy 4-re csatlakoztatható pajzs formájában készült. Ezzel a megoldással a bioszignálok, mint az EEG, EMG és EKG egyszerűen mérhetőek. Elképzelhető, hogy hamarosan olyan szuperképességeket szerzünk, mint a gondolatolvasás vagy az öntudatos kávéfőzők megjelenése. A PiEEG tehát nem csak a tudományos kísérletekhez nyújt segítséget, hanem a humoros, hétköznapi lehetőségeket is felkínálja. Így a jövőben talán már csak egy agyi impulzusra lesz szükségünk ahhoz, hogy a reggeli kávénk elkészüljön, és megszüntetjük a rosszindulatú háztartási gépek uralmát!

Pislogj már!

A Zártosztály Podcast legújabb epizódjában a VR-pislogás korszakát ünnepeljük, ahol a virtuális valóságban egyetlen apró szempillantás is zseniális lehetőségeket rejt. A kutatók rájöttek, hogyan lehet pislogást kiváltani VR-ban, hogy a felhasználói élményt még inkább fokozzák, úgyhogy mostantól mindenki szemrebbenésétól retteghet a VR-világ. Úgy tűnik, a VR-alkalmazások számára a pislogások kihasználása olyan, mint a szuperhősök számára a titkos fegyver – de vigyázat, lehet, hogy a következő pislogásodat egy virtuális repülőgép váltja ki! Nem tudjuk, hogy ez mennyire fogja meglepni a szemünket, de az biztos, hogy a Zártosztály Podcast garantáltan szórakoztató elemzést fog nyújtani erről a hírről, természetesen humorral és szóviccekkel fűszerezve.

Városi algafarmok

Belgrád folyékony fáinak nyomába eredünk, amelyek a jövőbeli városokat idéző, zöld fényben úszó szerkezetekként szívják fel a szén-dioxidot. A hír azonnal szörnyetegfilmekbe illő képekkel tölti el az emberek fejét, és az ökoszisztémát veszélyeztető gépi invázióról papolnak. Viszont ahelyett, hogy a világvégét vizionálnánk, nézzük meg, mire is jók ezek a folyékony fák valójában.

A félelmetes kinézetű fotobioreaktorok tulajdonképpen nemes célt szolgálnak: képesek egy 10 éves fa vagy egy 200 négyzetméteres gyep helyett levőt és szén-dioxidot feldolgozni. Belgrád pedig a levegőminőség terén az európai lista élén áll (ami nem dicsőség), így minden segítség jól jön.

Szóval, mielőtt feltépnénk a szívünket az emberiség elleni természetgyilkos gépek miatt, vegyük figyelembe, hogy ezek az eszközök inkább a hagyományos fák kiegészítésére szolgálnak, mintsem helyettesítésére. Ráadásul a folyékony fák képesek 10-50-szer gyorsabban szén-dioxidot eltávolítani a levegőből, mint a valódi fák. Végül is, a sci-fi ígéretét betartva, talán a zöld fényű folyékony fák lesznek a klímaváltozás elleni harc egyik titkos fegyvere a jövő városaiban.

Gyomláltató robotok

Bemutatunk egy új hőst az organikus mezőgazdaság világából: egy hatalmas robotot, amely a gyomok elleni harc élére áll! Köszönhetően a FarmWise startupnak, a robotok már növényvédelmi szuperhősként suhannak át a kaliforniai és arizonai mezőgazdasági területeken, és olyan precízen nyírják le a gyomokat, hogy a haszonnövények érintetlenül maradnak.

Süni néni biztosan hozzáteszi, hogy ezek a monstrumok nem csak a földet hódítják meg, hanem a gazdák szívét is, hiszen nem csak hatékonyak, de a rovarokra és emberekre veszélyes vegyszerek használatát is feleslegessé teszik. Sőt, a gazdák pénztárcája is örülhet, hiszen a robotok használata sokkal olcsóbb, mint az emberi munkaerő bérezése.

És ha már a Titan óriásrobotok nem lennének elég menők, a FarmWise a Vulcan nevű könnyebb testvérükön is dolgozik, hogy még több farm csatlakozhasson a robotikus gyomirtásba. Így a következő alkalommal, amikor organikus zöldséget, gyümölcsöt vagy diót vásárolsz, ne felejtsd el megköszönni a robotoknak, hogy képesek voltak felszámolni a gyomokat, és megmenteni az étkezésünket a vegyszerektől!

Növény kínzókamra

A Zártosztály Podcast e heti epizódjában növényekről derül ki, hogy hangosabbak, mint gondoltuk! Egy új tanulmány szerint a növények képesek hangokkal kommunikálni, amelyek – bár túl magasak az emberi fül számára – több mint egy méterről érzékelhetők lehetnek más növények és élőlények számára.

Süni néni biztosan megjegyzi, hogy a paradicsom és dohány növények mostantól már „rádiósok” is lehetnek, hiszen a Tel-Aviv-i Egyetem evolúciós biológusai azonosították ezeket a jeleket. Kutatók szerint a növények stressz esetén „pattogós csomagolófólia” hangokat adnak ki, amelyek akár az emberi beszélgetésnél is hangosabbak lehetnek. Ki tudja, talán a növények is szeretik a jó kis szóvicceket és humoros gondolatokat, mint a Zártosztály Podcast hallgatói.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy mely élőlények „hallgatják” a növények vészjelzéseit. Elképzelhető, hogy a környező növények és rovarok is bekapcsolódnak a „rádiózásba”, hogy felkészüljenek a saját bajukra vagy ideális lakó- és étkezőhelyüket válasszák ki. A következő alkalommal, amikor a kertben vagy, ne lepődj meg, ha egy suttogó növényt találsz – lehet, hogy épp a szomszédjának panaszkodik a szárazságról!

Gisgutya a kocsiban

A Zártosztály Podcast legújabb részében megismerhetitek Spike-ot, a Mini intelligens angol bulldogját, aki Clippy és LG Bean Bird rokonaként tűnik fel. Habár még nem világos, milyen képességei lesznek, szeretnénk néhány humoros ötletet megosztani, mint például kontrollálatlan ugatás, halk „jaj, baj van” kifejezések, és mókuskergetés. Hajrá Mini, valósítsd meg ezt a vidám elképzelést!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .