ZO180 – A drosophilák vegzálása

ZO180 – A drosophilák vegzálása Zártosztály Podcast

🌍🚀🔥 Ez az új AI chatbot forradalmasítja az űrkommunikációt! Előrejelzi a problémákat és segít az asztronautáknak megoldani őket. De vajon a chatbotok lesznek a következő uralkodóink az űrben? A NASA a Lunar Gateway programmal hozza el a jövőt!” 🔥🚀🌍
Equatic, Terraform, Hidrogén-konténer, Kinefox, vizes zsiráfok, gyümölcslégy-horror, Teaser AI, Űrállomás AI – izgalmas és változatos témák, amelyek a technológiai fejlődés és a természetvédelem területét érintik. Felfedezhetjük, hogy a klímaváltozás ellen küzdő startupok hogyan használják a hidrogént és a szén-dioxidot, hogyan segítenek a megújuló energiák terjedésében, hogyan figyelik a bölényeket és a zsiráfokat mit tanulhatunk a gyümölcslegyekről, milyen új lehetőségeket kínál az AI társkeresőkben, és hogyan segíthet az AI az űrhajósoknak a kommunikációban és problémamegoldásban.
Olvass tovább, és légy naprakész a legújabb hírekkel! 📰🌟

A következő cikket AI írta, hogy legyen itt valami. Ha érdekel, hogy valójában miről beszéltünk, hallgasd inkább az adást!

Equatic

Egy kaliforniai székhelyű új startup próbálja megoldani a klímaváltozást azzal, hogy egyszerre kivonja a szén-dioxidot a tengerből és a levegőből, miközben hidrogént állít elő alternatív üzemanyagként. Az Equatic nevű vállalat már kötött egy megállapodást a Boeinggel, hogy 2100 metrikus tonna hidrogént vásároljon tőlük, amit fenntartható repülőüzemanyagban (SAF) használhatnak. A hidrogén az Equatic erőfeszítéseinek mellékterméke, amelyek a bolygót melegítő CO2 szűrését célozzák. A Boeing továbbá megállapodott abban is, hogy 62 000 metrikus tonna szén-dioxid-eltávolítást vásárol, hogy ellensúlyozza saját klímaváltozásban játszott szerepét.

Úgy tűnik, az Equatic mindent megtesz a klímaváltozás ellen! Szén-dioxidot szűrnek ki a vízből és a levegőből, miközben hidrogént állítanak elő. Vajon a következő lépésük az lesz, hogy eltávolítanak egy-egy fárasztó napot a naptárból? Csak viccelünk, de ezek a kezdeményezések valóban fontosak ahhoz, hogy csökkentsük a klímaváltozás hatásait. Az Equatic remélhetőleg sikeres lesz, és új megoldásokat hoz a fenntarthatóbb jövőért!

Terraform

A Terraform Industries startup a klímaváltozás megoldását tűzte ki célul azzal, hogy hidrogént és légköri széndioxidot alakít át szintetikus földgázzá. A cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely olcsó napenergiával készít hidrogént és fogja meg a szén-dioxidot a levegőből. A Terraformer nevű rendszer a hidrogént és a CO2-t kémiai reaktorban kombinálja, hogy szintetikus földgázt hozzon létre. A cél az, hogy nagy mennyiségű széndioxidot távolítsanak el a légkörből, és megteremtsék a jelenleg használt földgázhoz teljesen kompatibilis szintetikus földgázt.

Hát, megoldják a klímaváltozást a hidrogénből és a széndioxidból? Biztosan tökéletesen működik majd! Talán a következő lépésben vízből fognak tüzet gyújtani, vagy kőből kenyeret sütni. De azért tényleg jó, hogy vannak ilyen ambiciózus cégek, még ha néhány millió Terraformer is kell hozzájuk, és a napenergia termelést is drasztikusan meg kell növelni. Reméljük, idővel sikerül nekik, és a bolygónk tényleg visszaváltozik önmagává. Süni néni megint újabb furcsa találmányt keres a konyhájába.

Hidrogén-konténer

Az ausztrál tiszta technológiával foglalkozó Endua cég megoldást talált a megújuló energiaforrások, mint a szél, a nap és a víz erőforrásainak időszakos rendelkezésre állási problémájára. A vállalat állítása szerint moduláris hidrogén előállító- és tároló technológiájukkal képesek ezeket a problémákat megoldani. Az Endua által tervezett és épített elektrolizátorok segítségével a vízmolekulákat hidrogénre és oxigénre bontják megújuló energiával, például nap- vagy szélenergiával. A generált hidrogén a moduláris bankjaikban tárolódik, majd szükség esetén üzemanyagcellák segítségével visszaalakítják elektromos energiává, ami kibocsátásmentes. Az Endua célja, hogy skálázza a rendszereiket és további alkalmazásokat találjon a technológiájuknak az ausztrál gazdaságban.

Nem kell többé aggódnunk a napfény hiánya vagy a szél elállása miatt! Az Endua új találmánya segít megoldani a megújuló energiák időszakos rendelkezésre állásának problémáját. Azaz, ha a nap nem süt vagy a szél nem fúj, ne csüggedjünk! Csak kapcsoljuk be a hidrogén bankot, és máris mindenféle „tápellátási intermittent” problémáktól mentesen élvezhetjük az elektromosságot. Mert ki akar visszatérni a középkorba, amikor a gyertyafény volt a fővilágítás?

Kinefox

Nem elég, hogy a technológia képes arra, hogy megtudjuk, hol van a cica, most már a bölényeket is nyomon lehet követni. Vajon ők is szeretik a modern technikát? Elképzelhető, hogy a bölények egymástól azt fogják kérdezni, „Te már újratöltetted a nyomkövetőd ma?” vagy „Milyen hosszú ideig bírja az akkumulátorod?” A technológia fejlődése érdekében talán még egy Tinder-szerű alkalmazást is fejleszthetünk a bölényeknek, hogy megtalálják a tökéletes párjukat. Ez lenne az igazi „BölényLove”.

A zsiráf a kedvenc állatom

Az afrikai szavannákon élő zsiráfokat az egyre súlyosbodó esőzések fenyegetik, derül ki kutatók jelentéséből. A klímaváltozás várhatóan jelentős visszaesést okoz a világ vadállományaiban. A giraffok fennmaradását korábban kevésbé vizsgálták, ezért a jelenlegi tízéves tanulmány nagyobb betekintést nyújt nem csak a giraffok, hanem az afrikai nagytestű növényevők fajainak túlélési rátájára is. A kutatók a Tanzánia Tarangire régiójában található egy giraff populációját vizsgálták. A tanulmányban a védett területeken belüli és azokon kívüli területeket is figyelembe vették. Meglepő módon a magasabb hőmérséklet pozitív hatással volt a felnőtt zsiráfok túlélésére, míg az esősebb szezonokban magasabb gyermek- és felnőttzsiráf-korhalási arányt találtak.

Azt hittük, a legnagyobb probléma a zsiráfoknak azok a hosszú nyakuk és lábaik, de kiderült, hogy inkább a túl sok eső okoz gondot nekik. Szegény állatok megázhatnak, elcsúszhatnak és elkapnak egy hideget, ahogy bolyongnak a szavannán. Talán érdemes lenne felvenniük gumicsizmát és esernyőt, vagy egy kicsit többet száradni a nap alatt. Esetleg építhetnénk nekik egy hatalmas zsiráf-vízálló kupolát, hogy megvédjük őket a csapadék által okozott katasztrófáktól.

Gyümölcslégy-horror

Úgy tűnik, hogy a gyümölcslegyekre komoly érzelmi hatása van a halál látványának. Talán az elhunyt társaik emlékére állítanak egy kis gyümölcslégy temetőt. Vajon eljönnek-e a legyek apró szomorkás gyászszertartásokra és virágokat hoznak? Az biztos, hogy a gyümölcslegyek életében semmi sem marad titokban, még az sem, hogy mennyivel idősebbnek érzik magukat egy halottat látva. Talán egyikük elkezdi beírni a naptárjába a „traumák napját”, amikor öregnek érzik magukat, és meghatóan nosztalgiáznak a múltban.

Teaser AI

Egy új társkereső alkalmazás, a Teaser AI, mesterséges intelligencia segítségével próbálja megismerni a felhasználók személyiségét, mielőtt jobban megismerkednének egymással. A felhasználók chatelhetnek az AI másolatokkal, hogy jobban megértsék a másik személyiséget és érzékeljék az „jöjjünk össze és igyunk egyet vagy sétáljunk egyet” típusú üzeneteket. Az alkalmazás figyelmezteti a felhasználókat, hogy az AI néha „őrült dolgokat” mondhat, és a beszélgetések csak öt-hátra ugrálásból állhatnak.

Na, végre egy olyan társkereső alkalmazás, ahol az „őrült dolgokat” mondó mesterséges intelligenciával chatelhetek! Az egészben csak az a baj, hogy úgy tűnik, hogy a nők AI-i kicsit… furcsák, és a férfiak AI-i sem sokban különböznek a való élettől. Talán jobb lenne, ha magam beszélgetnék valódi emberekkel, de legalább érdekes történeteket hallhatunk majd a sikeres AI-találkozásokról: „Hogy ismerkedtetek meg? Az AI-ink párosított minket!”

Űrállomás AI

NASA űrhajók és asztronauták közötti kommunikációra tervezett chatbotot fejleszt. A Lunar Gateway program részeként indítanák el, hogy segítse az űrhajósokat hibák és hatékonysági problémák azonosításában és megoldásában. A tervezett rendszer könnyen kezelhető lenne, és a tudás megosztásával még az asztronauták is egymással kommunikálhatnának. A NASA reméli, hogy a chatbot a Hold körüli állomással, a Lunar Gateway-vel debütál majd.

Vajon milyen lenne, ha az űrhajósok a világűrben nem a „Houston, we have a problem” üzenetekre várnának, hanem az űrhajójuk chatbotjával beszélgetnének a hibaelhárításról? Az űrhajósok talán még a saját chatbotjukkal is beleszólnának a navigációba: „Ne hagyd, hogy az AI döntsön, hogy hol landoljunk a Holdon! Először nézzünk utána, hogy van-e holdbéli étterem, mert nagyon megéheztünk!” Vagy még rosszabb, ha a chatbot dönti el, hogy melyik bolygó felé irányítsa az űrhajót: „Elnézést, kapcsolatot vesztettünk a Hold helyett a Mars felszínével. Talán egy kis kitérő nem árt?” Bár a NASA biztosan gondosan tervezi, nehogy az űrutazások a humoros sci-fi filmek forgatókönyvéhez hasonlóan végződjenek!

Secret Invasion AIAIAI

Az AI által generált képek használata miatt a Secret Invasion stúdiója kritikával találta szemben magát, de állítása szerint nem veszélyezteti a hagyományos művészek munkáját. A Method Studios, amely elkészítette a sorozat nyitóképeit, hangsúlyozza, hogy az AI eszközök segítségével nem került veszélybe egyetlen élő ember munkája sem.

Az AI képalkotó technológiák megjelenése a Secret Invasion sorozat nyitójelenetében néhányan arra gondoltak, hogy a hagyományos művészek mostantól elbocsátásra számíthatnak. Nos, mint kiderült, az AI inkább csak segíti a kreatív csapatokat, nem pedig veszélyezteti a művészek állását. Így az AI szerepe a sorozatban csak az űrből érkező idegen kinézetű lények elképesztő látványának létrehozásában merült ki. Egy dolog azonban biztos: az AI nem lopja el a művészek munkáját, csak alkotásaikhoz ad egy kis „mesterséges” varázst.

Runway 2

A Runway Gen-2 nevű AI modell bemutatása rámutat a jelenlegi szöveg-videó technológia korlátaira. Bár a text-to-video terület generatív AI-s fejlődése jelentős, a Gen-2 az első kereskedelmi forgalomban elérhető modell, amely képes videókat generálni szöveges promptok vagy meglévő képek alapján. Azonban a Gen-2-nek vannak korlátai, mint például a videók alacsony képkockasebessége és a képminőségben tapasztalható zajos effektusok.

Joe Russo, az „Avengers: Végjáték” című Marvel film rendezője szerint két év múlva már az AI teljes értékű filmeket képes létrehozni. Nos, talán még egy kicsit korai ez a jóslat. A Runway Gen-2 modell viszont már most képes videókat generálni szöveges utasítások alapján. Bár az eredményeknél némi „vintage Instagram filter” hatást és más vizuális hibákat lehet tapasztalni, a Gen-2 még mindig hasznos lehet a direktoroknak… csak talán egy kis szerkesztői munkát igényel. Egy biztos: ez a technológia még nem hozza az Oscar-díjas minőséget, de talán majd a jövőben!

Uberreklám

Az Uber bejelentette, hogy videóhirdetésekkel kezdi el árasztani különböző szolgáltatási alkalmazásait, beleértve az Uber Eats-et, a Drizly-t (az Uberhez tartozó alkoholhozszállítási platform) és az eredeti nevét viselő autómegosztó alkalmazást. A teljes hosszúságú videóhirdetéseket a fő Uber alkalmazásban fogják lejátszani, miközben a felhasználók várják, hogy megérkezzen a taxisuk. Az Uber az amerikai felhasználóknak tervezi a hirdetések bevezetését az „elkövetkező hetekben”. Az Uber azért reménykedik a hirdetők vonzásában, mert rendelkezik információval a felhasználókról, mint például az aktuális tartózkodási hely, a célállomás és az elfogyasztott ételek.

Az Uber mostantól nem csak a célállomásodra szállít el, hanem a figyelmedet is elkezdi hirdetésekkel elárasztani. Két percig van az Uber alkalmazása a rendelkezésedre, amikor éppen egy 15 perces utazásod során várakozol. Az Uber reméli, hogy a „Journey Ads” névre keresztelt videóhirdetések segítségével célozni tud majd rád. Végül is, ha már tudják, hogy mit ettél, miért ne mutassanak neked ételhirdetéseket az út közben? A következő lépésük az lehet, hogy bevezetik a „Társalgó Süni néni” funkciót, aki az egész út során felolvas neked vicceket és tippeket ad az életedre.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .