ZO130 – Svájci delfinek

ZO130 – Svájci delfinek Zártosztály Podcast

Hogyan ne beszéljünk az ügyfeleinkkel?🥽
Gondolatvezérelt robot-macskafülek🙀
Cyberpunk bandatag avató🏍
Svájc, a tengerbiológiai nagyhatalom🐬

A ZÁRTOSZTÁLY PODCAST 130. ADÁSA

Ki ne álmodozott volna arról, hogy a keze felemelése és az egér matatása nélkül menjen már odébb a képernyőn a kurzor? Erre ad megoldást a NextMind EEG által elcsípett agyhullámokkal irányított beviteli eszköze. Minden perifériagyártó álma, hogy ilyen forradalmi megoldással léphessen piacra! Érdekes módon a céget mégsem a Logitech vagy a Razer vásárolta fel, hanem a hardvergyártásról kevésbé ismert Snap tette rá a kezét. Kíváncsiak vagyunk arra, mi lesz ennek a következménye! A Snapchat filtereket a jövőben már gondolatainkkal is fogjuk tudni kontrollálni tán?

Avagy azoknak a támogatására gondoltak vajon, akik élőbe ültetnék át a cicafül-filtereket? Jazz Dimauro úgy gondolta, hogy a fenti technológiák felhasználásával megoldja az evolúció által rákényszerített apró, nehezen mozgatható fülekkel kapcsolatos problémáit. Az általa kialakított műcicafül a viselője aktuális hangulatának megfelelően mozog. Mi inkább kutyásak vagyunk, így inkább csóválható robotkutyafarokra érezzük a megfogalmazott közönségigényt.

A Zoom nem válogatós, számos rajzolt kiskedvencet lehet a jövőben virtuális avatarként használni a programban és a jövőben instant deepfake-ként más modellek megjelenítését is ígérik.

Az arcmozgásból leképzett modellekkel főnökeink elől el lehet rejteni a valós érzéseinket, de gyanítható, hogy valaki nemsokára a filtereket kiiktató funkciókat fog kérni a céges célra használt csevegőszoftverekhez, hiszen nehéz megmagyarázni, miért baj, ha egy kutya avataros beosztott leugat minket a reggeli státuszmeetingen, majd a HR-en azzal védekezik, hogy csak szerepben akart maradni.

A komplex 3D modellek mozgatásához szükséges teljesítményt a PC-kben gyakran NVidia videokártyák biztosítják. De a cég nem áll meg itt, vagy a blockchain hashsek számítgatásánál! Az automotive részlegen történő fejlesztéseknek köszönhetően eljutottak arra, hogy a járművekkel gyűjtött adatok felhasználásával teljes és teljesen aktuális térképeket számoljanak, amelyek a több hónapos adatok helyett akár közel valósidejű adatokkal láthatja el az autók önvezető algoritmusait. Ezt a pontos térképet arra is fel szeretnék használni, hogy az önvezető autók betanításánál valós adatokkal tudjanak szimulációkat futtatni, így lényegesen pontosabb modellezést tegyenek lehetővé. Szerintünk viszont akár arra is alkalmas lehet, hogy a jövőben ne kelljen a pályatervezőknek azzal vacakolniuk, hogy bejárják és lemodellezzék a versenypályákat vagy rallyszakaszokat, elegendő körbeautózni az utakon és kész is vannak.

De mi lesz akkor az állás nélkül maradó pályadesignerekkel? Versenypálya tervezés helyett mehetnek kaját szállítani a Zomatonak! Hasznosíthatják az ideális ívről és tempóról szóló tapasztalataikat, miközben az ígéretek szerint 10 percen belül szállítják házhoz a megrendelt ételeket! Persze a cég előrebocsátotta, hogy az amúgy elképzelhetetlen kiszállítási sebesség elérése nem a kiszállító munkások életveszélyes száguldozásával, hanem prediktív logikával lesz elérve, ami már a rendelés beérkezése előtt lehetővé teszi az ételek elkészítését. Kérdés: mi lesz akkor, ha a megrendelő mégsem azt kéri, amit a logika kigondolt neki?

Esetleg a téridőt fogják meghajlítani, hogy odaérjen a rendelés? Ez azért ellene menne a fizika törvényeinek! Nem úgy, mint a legújabb hajlítható kijelző elkészítése, amely lehetővé teszi a vékony, rugalmas, nyújtható kijelzők gyártását.

Ehhez párosítva a szintén nemrégiben bemutatott nyújtható és szabadon alakítható akkumulátorokat, már számos izgalmas hasznosítási forma előtt nyílik meg új lehetőség.

Mi például segítségével feltaláljuk a cyberpunk motorosbandák color felvételi folyamatát, amiben a bandavezér a jelölt vállára helyezi a kezét és az okoskesztyűjéről tölti fel az új tag hátára a banda colorját.

Az adásból sajnos kimarad, hogy mindezt persze regisztrálja a GANG blokkláncon és arról rögtön NFT-t is mintel, minta szél!

Már-már azt hittük, hogy az Apple Studio Display árának kritizálásával letudtuk az ezzel kapcsolatos fortyogásunkat. Kiderült azonban, hogy az A13-as processzorral szerelt, de amúgy csak sima LCD-t tartalmazó eszköz tartogat még megdöbbentő részleteket. Sokan fortyantak fel az interneten a beépített, házilag cserélhetetlen tápkábel miatt, de az is komoly kérdéseket vetett fel, hogy minek bele 64GB tárhely, ha a rajta lévő iOS 15.4 amúgy nem futtat mást, csak a kamerát vezérli meg. Minket az borzasztott el, hogy ezeket követően még a beépített webkamerának a képminőségéről is kiderült, hogy magas felbontás ide-oda, az általa készített képeket egy közepesen olcsó kínai webkamera is felülmúlja.

Az biztos, hogy senki sem ezzel fogja elkészíteni a jogosítványának az Apple Walletbe tehető, digitalizált verzióját, amit Arizona államban a közeljövőben már ténylegesen el fognak fogadni! Erről a fejlesztésről már beszéltünk korábban, de még mindig nem teljesen értjük a létjogosultságát.

Már be is fejeznénk az Apple piszkálását, ha nem jutott volna az EU eszébe, hogy beterjessze azt a jogszabályt, ami értelmében az Apple kénytelen lehet az alkalmazásboltjait megnyitni, avagy más megoldást nyújtani az alkalmazásfejlesztők számára.

Már látszik, hogy ennek az érvényre lépése esetén gondolkozik, hogy más megoldásokhoz fog fordulni Cupertino. Az EU-s jogszabályok alapját – a megértésünk szerint -az biztosítja, hogy a készülék tulajdonosok számára jár a hozzáférés az általuk birtokolt telefonok felett. Nem követelőzhetnek azonban azok, akik a készüléket csak bérlik! A pletykák alapján az Apple a közeljövőben átállhat a mostani értékesítési megoldásról a teljes bérlési konstrukcióra. Ezzel kifognák a szelet mindenféle korlátozásból, hiszen tulajdonosként ugyanúgy megszabhatják a kölcsönzött készülék felhasználási feltételeit, mint egy autókölcsönző.

Persze ők legalább erősen beágyazódtak a mobilpiacra, nem úgy, mint a Microsoft. A redmondi cég Windows 1.0-ás termékében 37 évvel a megjelenése után, nemrégiben látott napvilágot egy elrejtett funkció, amivel az alkotók listáját lehet megtekinteni. Kiderült, hogy még a 2.0-ban is megtalálható volt a kód, ami Gabe Newellt is tartalmazza a szerzők között: Newellnek már számos témát köszönhettünk az űrbe kilőtt kerti törpétől kezdve, az orosz hackerek által távirányított neurális implantátumok kényszerítése miatt meztelenül egy szökőkútban táncikáló emberekig.

Ennek a pár sor kódnak az elrejtése minden bizonnyal nehezebb kihívás volt, mint a Windows 11-ben nemrégiben felfedezett húsvéti tojás megvalósítása.

Mint kiderült, a Windows 11 beépített alkalmazásainak a beállításokat jelképező fogaskerék ikonjait egérhúzással meg lehet fogni és forgatni. Ha eleget tekered, akkor leesik a fogaskerék! Jó szórakozást hozzá!

Bár a Microsoft értékesítése félelmetesen jólképzett szakemberekből áll, mégsem minden alkalommal sikerül nekik a legjobb retorikával előállniuk.

A Pentagon számára nemrég leszállított első adag – HoloMilitary részünkben megénekelt – HoloLenshez például azt voltak képesek nyilatkozni, hogy a hadsereg eredetileg sem magas elvárásaihoz képest is elképzelhető, hogy kiábrándító lesz a működése. A jó pár éves technológiával ellátott eszközök éjjellátó, hőkamerás, távcsöves és lővezető képességei már lényegesen elmaradnak a jelenlegi 3D szemüvegek felbontásától. Ettől még ezt a sales szöveget úgy érezzük nem fogják tanítani az egyetemeken! (Illetve de, mint ellenpélda.) Mintha azzal a kérdéssel tálalná elénk a rendelésünket a pincér, hogy „Biztos megeszi ezt? Szerintem sz¤r!”

Persze nem mindent tudhatnak tökéletesen ők sem, például a forráskódok védelmére sem helyeztek akkora hangsúlyt, mint amit elvárt gondosságnak hív a szakma. A Lapsus$ hackercsoport nemrég betört a Microsofthoz és onnan pár alkalmazás forráskódját elcsórta.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy olyan kódokhoz jutottak hozzá, amivel különösebb kárt nem tudnak okozni. A Bing és a Cortana két olyan alkalmazás, amelynek a forrása a felhasználói számával arányosan nem ér többet, mintha az Edge kódja került volna a kezükbe. Az ugyanis az open source Chromium engine-re alapul és eleve ingyen hozzáférhető.

Svájc a barátságos delfinek hazája

Stúdiónkban akkor szabadul el a pokol, amikor rádöbbentünk, hogy a delfinek baráti társaságainak és virilitásának a vizsgálatát a Zürichi Egyetem munkatársai végezték.

Ránktört a paranoia, mivel ahhoz, hogy a békés Svájc tengerhez jusson, a tenger szintjének olyan mérvű emelkedése lenne szükséges, amely már ellepi az ember lakta világ jelentős részét. Így mi a folyamatos hidegzuhany gondolatától is rosszul érezzük magunkat.

Nem így a delfinek! Mint a kutatásból kiderült, azok a delfinek akik, többet haverodnak fajtabéli cimboráikkal, lényegesen több utódot hagynak az utókornak. Tehát a népszerűség egyik átka a gyerektartás!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .