ZO127 – Fogalmuk sincs

ZO127 – Fogalmuk sincs Zártosztály Podcast

Ruhát próbál a mesterséges intelligencia 👗
Csak egy maradhat – egyetemi felvételi 👨‍🎓
NVidia ellenhekkerek akcióban🏴‍☠️
All-in olimpia🎥

A Zártosztály podcast 127. adása

Az NVidia háza táján nincs mostanában minden teljesen rendben. Az izmos videokártyáiról híres technológiai óriás szervezetét gonosz hackerek mételyezték meg. Követeléseik között a videokártyák kriptobányászatot ellehetetlenítő korlátozásainak feloldása, a driverek nyílt forráskódúvá tétele kap fő hangsúlyt. Az óriás nem hagyja azonban magát! Visszatámadt, ráadásul sikeresen. Az ellen-hackelési akciót a Lapsus$ önérzetesen magára vette és médiasirámaikban kifejtették, hogy az NVIDIA bűnös, mert illegális módon személyes adatokhoz fért hozzá. Megtanulhatták volna, hogy nem tárolunk személyes adatot munkára használt gépen!

Korábban már filozofáltunk arról, hogy a Sony éveken át mutogatott koncepcióautói leszállításához azért több kell, mint egy menő kétkazettás magnetofon. Úgy tűnik ők is belátták, nem tanulható olyan gyorsan a feladat, emiatt bekopogtak a szomszéd Hondához, akikkel már 2025-re tervezik az első közös autó piacra dobását.

Persze aki ennél menőbb csak papíron létező autóra vágyna, annak inkább a Polestar koncepcióautóját tudjuk javasolni, ami nem csupán jobban néz ki, de ezt meg is lehet osztani róla a világgal. Az autó hátuljából ugyanis ki lehet engedni a saját kis kamerás drónt, ami az autó mögötti turbulenciát meglovagolva hátsónézetes kamerafelvételeket tud közvetíteni a járműben ülőről, mindenkinek aki szereti.

Persze mi nem engedhetjük meg magunknak ezt a koncepciójárgányt, így azon gondolkodunk inkább el, mi lenne, ha a sima autónk mögé feldobott drónfelvételt deepfakelnénk valami menőbb modellre. Az előfizetéses üzleti modell kidolgozása után ráébredünk, hogy nyitott autó híján maximum a rolleren gurulást tudnánk áthelyezni egy menő autóba.

Ehhez nem árt legalább egy inget felvenni, de mégis melyik állna jól? Az online vásárlások során az egyik legnagyobb gond, hogy nehéz kitalálni, hogyan is fog az adott darab mutatni a mi méretünkben, a saját testalkatunkkal, haj- illetve bőrszínünkkel. Erre próbál megoldást adni a Walmart a MI ruhaválasztó alkalmazásukkal. (Mármint a sajátjukkal, nekünk nincs. Még.) Az eltérő testek miatt ezzel végre megnyitották a modellkedés világát azok számára is, akik nem a görög ideáloknak megfelelő testalkattal rendelkeznek!

A deepfake egyik legkönnyebben hozzáférhető forrása a MyHeritage. A ránk kacsintó ősök koncepcióját nem tudtuk, lehet-e még ijesztőbbé fokozni, de kiderült, hogy még csak a jéghegy csúcsát nyalogattuk a legutóbb. A friss bejelentés szerint hangminták felhasználásával az oldalon nem csupán megmozgatják a régi fotókat, de meg is szólaltatják az ősöket.

A későbbiekben még beszélgetni is lehet majd a régi képek mögé bújó robotokkal, de gyanítható, hogy a legmenőbb MI-k sem fogják elárulni, hová rejtették el felmenőink a családi vagyont!

Az előző találmánnyal párosítva azonban kitárulnak a lehetőségek! Megnézhetjük, hogyan állt volna dédpapinak a hawaii-ing-baseballsapka kombó, vagy épp hogyan mutatnánk ükanyánk krinolinjában és míderjében. Ez az elképzelt látvány a mi edzett elménket is megviselte!

Mint ahogy azt az apukát is megviselhette az az élmény, akihez kislánya odatotyogott egy iPaddal a délutáni szundikálás közben, hogy: „Idenézz apa!” Felnézett, de mire a csipát kiszedte a szeméből, a gyerek már elfelé tartott. Mire ráébredt, hogy átverték, addigra a Roblox már levonta az arcfelismeréssel jóváhagyott vásárlás ellenértékét.

A hírek szerint az Apple új megoldáson dolgozik, ezúttal az a forradalmi elképzelésük támadt, hogy a számítógépet nem külön dobozba, nem is a monitorra, hanem egyenesen a billentyűzetbe integrálják. A magunkkal mindenhova elvihető, bármely tévére rákapcsolható számítógép koncepciójától nem esünk hasra, hiszen a Commodore, a Sinclair és abban a korban a számos hasonló eszköz mind képes volt ezt az élményt nyújtani. Reméljük, hogy kakaóbiztosra tervezik, bár gyanítható, hogy jó szokásuk szerint, az Applenél ismét csak egy olyan eszközt fognak előállítani, ami szerelhetetlen és minimális hibák esetén is dobható a kukába.

Ha viszont dobjuk, akkor nem mindegy hogyan! Mint kiderült, aerodinamikai szempontból a mai napig nem tudják pontosan, hogy mi tartja a levegőben és mitől tud jól, avagy rosszul szállni egy egyszerű papírrepülő.

Az ennek kiderítésével foglalkozó komoly tudósok a drónok terén, az űrkutatásban és a polgári repülésben egyaránt tervezik kamatoztatni remélt felfedezéseiket. Szerintünk akár ezek a kutatások arra a kérdésre is választ adhatnak, hogy igazából miért is tudnak repülni a méhek, amik a tudomány sokáig tartott álláspontja szerint nem is!

Nyilván mi már olyan régen nem foglalkoztunk a természettudományok mélyreható tanulmányozásával, hogy nem illik ebben a témában állást foglalnunk. Majdnem ilyen rég volt az is, hogy utoljára felvételiznünk kellett felsőoktatási intézménybe. Ha frissebb lenne a tudásunk, akkor pedig részt vehettünk volna a MSCHF által szervezett maszatolásban! A multiplayer, csak egy maradhat jellegű, battle-royale játékok és az amerikai egyetemi felvételi SAT tesztjének kombinációjából kialakított MMO-SAT versenyt ugyanis éppen adásunk felvételének napján tartották meg. Az ezen részt vevők belépőinek ára (nevezési díja) egy közös kalapba került, amelyet a legjobb eredményt elérő versenyző vihette haza. Ezen a felmérőn azonban minden csalás engedélyezett, sőt ösztönzött volt!

Ezen a vonalon gondoltuk, hogy érdemes lenne kipróbálni egy all-in olimpiát is, ahol a folyamatosan kerülgetett doppingtesztek helyett bármi serkentő és segédeszköz használata engedélyezett lehetne. Lássuk meg az emberi teljesítőképességnek tényleg hol van a vége!

Levezetésképpen szemlézzük a Honor legújabb fülhallgató fejlesztését, amibe végre sikerült bellepasszírozni egy hőmérőt is. Nem is vesztegettünk volna rá szót, ha bármi haszna lenne az eszköznek, de mint kiderült, referenciamérések és az eszköz a környezetére gyakorolt hatása miatt nem igazán alkalmas arra, hogy megbízható értékeket produkáljon a gyártó szerint sem.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .